Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Marttojen omenamehuasema Haukiluomassa on nyt auki – Moro kokosi vinkkejä aseman asiakkaille

Omenat kypsyvät tänä kuumana kesänä pari viikkoa etuajassa, joten mehunpuristusaikoja on kysytty Pirkanmaan martoilta hyvää tahtia. Mehuasema aukesi eilen keskiviikkona. –Ennen kuin teet lähtöä, varaa ajoissa aika ja tarkista, ovatko omenasi kypsiä. Kaikki lajikkeet eivät ole aikaisessa ja toisen pihassa omenat voivat olla kypsiä, kun toisella ne ovat vielä raakileita. Halkaise omena, ja jos siemenet ovat ruskeita, on omppu valmis. Raakileista tulee vähän mehua ja se on kitkerää, sanoo Pirkanmaan Marttojen toimistonhoitaja Marjo Grön . Kesälajikkeet pitäisi puristaa aavistuksen raakoina, koska soseisesta omenasta ei saa puristettua mehua. Omenaa kannattaa aina maistaa, sillä pahanmakuisesta ja kitkerästä omenasta tulee karvasta mehua. Grön on ollut helteessä, kun hän on etsinyt työntekijöitä mehuasemalle. Väkeä tarvitaan, sillä asema on auki 12 tuntia päivässä. Ajanvarauksessa on tärkeätä arvioida omenamäärä, lähtökohtana voi ajatella että ämpärillinen painaa noin viisi kiloa. Puhtautta vaalitaan huolellisesti Marttojen mehuasema on ollut kolme vuotta Haukiluomassa. Ennen se oli entisellä kulkutautisairaalalla Koulukadulla. Sieltä oli edessä pakkolähtö, koska sinne ei tullut eikä mennyt vettä. Mehuasema pestään aamuin ja illoin painepesurilla, joten vedetön tilanne oli mahdoton yhtälö. Enää ei tarvitse pelata omien pullojen kanssa, jos ei välttämättä tahdo tehdä pesu-, uudelleenlämmitys- ja kuljetushommaa. Mehuasemalta voi ostaa muovisia kolmen litran hanapusseja, ja niihin pahvilaatikoita. Uutuutena tuli viime vuonna kahvapussi, joka ei tarvitse erillistä laatikkoa. –Omenamehu on herkkää pilaantumaan. Valon vaikutuksesta se ruskistuu. Tummumista ehkäisemään voidaan mehun joukkoon lisätä c-vitamiinia. Pastöroimaton omenamehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Se pitää siis pakastaa. Kun se on otettu pakkasesta, se säilyy vain muutaman päivän jääkaapissa. Sen sijaan pastöroitu omenamehu säilyy viileässä satokaudesta toiseen, vinkkaa Marjo Grön. Hänen suosikkinsa on punakanelimehu. Maukasta saa myös sekoittamalla makeita ja happamia lajikkeita. Mieti etukäteen kuljetus Paras tulos saadaan suoraan puusta poimituista omenoista. Myös maahan pudonneet ja pintavialliset omenat kelpaavat. Pilaantuneet ja homeiset omenat eivät kelpaa puristukseen. Mehuasemalla ei puristeta juureksia eikä marjoja. –Mehupullot ja hanapakkaukset ovat kuumia, kannattaa siis miettiä, miten saa kuskattua ne asemalta autoonsa. Muovikassi sulaa kuumista pakkauksista, sanoo Marjo Grön. Kävimme mehuasemalla viime viikolla, kun sitä siivottiin uutta satokautta varten. Laitteisto on juuri huollettu. Sen teki Marttojen yhteistyökumppani kaupungin Tilakeskus. Pirkanmaan Martoilla on ollut mehuasema kymmeniä vuosia. Nyt siellä on täysi tohina päällä ja omenamehua väkisin lentää seinille asti. Työ on meluisaa, joten kuulosuojaimet pitää olla päässä. Paras työjalkine on kumisaapas, sillä omenanmäskiä ja mehua on lattialla. Pääperiaatteissaan homma kulkee näin: ensin omenasatsi punnitaan, sitten ne kaadetaan vesialtaaseen, josta kuljetin nostaa ne ylös raastimeen, joista hydraulinen puristin puristaa mehun irti. Jos asiakas on ostanut pastöroinnin, mehu kuumennetaan. Satokauden pituus on arvoitus Mehuasema on auki niin kauan kuin satokautta riittää. –Sellaista kristallipalloa minulla ei ole, että osaisin tämän ennustaa. Jos olisi, niin olisin pelannut lottoa, ja makoilisin nyt Bahama-saarilla lottovoittajana, sanoo Marjo Grön. Tiedustelut ja ajanvaraus maanantaista lauantaihin kello 9–15 puh. 050 522 6420. Paikka on Haukiluomassa, Bar Ladon nurkan takana osoitteessa Tyvikatu 11. Mehuasema on auki kello 8–20. Hinnat vuonna 2018: Maksu menee sen mukaan, kuinka paljon tuo omenoita. Pastöroitu mehu 0,85 euroa/ omenakilo. Pastöroimaton mehu 0,80 €/kg Valmiiksi tehty mehu (ilman asiakkaan läsnäoloa) 1 euroa/kg. Hanapussi 1,75 euroa/kpl. Laatikko 1,75 euroa/kpl. Kahvapussi 3,20 euroa/kpl. Maksu kortilla tai käteisellä (ota mukaan pientä rahaa). Pienin erä on 20 kiloa eli kaupan omenalaatikon kokoinen satsi. Kilosta omenaa tulee mehua 5–7 dl. 70 kilon omenaerä valmistuu noin puolessa tunnissa. Toimi näin ja vie roskat mennessäsi: Nosta omenalaatikkosi oven suussa olevan vaakan läheisyyteen. Kanna pullosi/astiasi peremmälle. Pullot asetellaan saaveihin pystyyn. Täytä pullot kuumalla vedellä noin puoleen väliin. Laita kumituppilot teräsastioihin kuumaan veteen likoamaan. Tyhjennä pulloja pastöroijalle, korkita täydet pullot, huuhtele ja kanna pois. Auta mäskisaavin tyhjennyksessä. Vie mukanasi pahvilaatikot, muovipussit ynnä muut roskat, koska mehuasemalla ei ole niille varattua keräysastiaa.