Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Tamperrada alkaa tänään – lue mikä on pintxo ja miten sanaa ei pidä lausua

Jo perinteeksi muodostunut Tamperrada alkaa tänään. Muutaman euron suupalat keräävät tuhansia ihmisiä kiertämään kaupungin ravintoloita viikon ajaksi. Tänä vuonna mukana on 55 ravintolaa. Ravintolat kilpailevat parhaan kilpailuannoksen tittelistä. Myös yleisön suosikki äänestetään. Tärkein asia on kuitenkin, että asiakkaat pääsevät tutkimaan ravintoloiden tarjontaa, tunnelmaa, miljöötä ja keittotaitoa halpaan hintaan. On mukavaa kävellä paikasta toiseen ja tutkia miten asiakkaat otetaan vastaan sekä kuinka paljon tapahtumaan on panostettu. Joka vuosi tapahtumasta löytyy uusi yllättäjä, mutta moni paikka pitää tasonsa vuodesta toiseen. Pikkubistro Kattilan uskomaton panostus tapahtumaan, Saludin oikeaoppisesti notkuvat pöydät, Huberin annosten taidokkuus, Piemonten viinit ja Aistin yllättävät annokset ovat ainakin jääneet mieleeni. Tampereen oma tapahtuma on kaupungin ravintoloiden näköinen ja hyvä niin. Mallia on otettu Espanjan Baskimaasta San Sebastianin kaupungista. Siellä vanhan kaupungin kujilla voi kävellä paikasta toiseen, ottaa pienen juoman ja suupalan eli pintxon, ja jatkaa seuraavaan paikkaan. Ravintoloiden tiheys San Sebastianin vanhassa kaupungissa on niin suuri, että seuraavaan paikkaan ajautuu aina vahingossa. Varsinkin, kun jokainen suupala huuhdotaan alas pienellä lasillisella olutta tai viiniä. Mikä on pintxo? Sana pintxo on baskin kieltä ja tarkoittaa lävistettyä. Espanjan kielessä taasen kantasana on pinchar eli lävistää. Espanjaksi pieni herkku on siis pincho. Oikeaoppinen pintxo tehdään niin, että cokctail-tikku tai suurempi puutikku lävistää koko annoksen. Annoksen pohjana on yleensä viipale vaaleaa patonkia. Vaatiikin taitoa ja kekseliäisyyttä tehdä herkullinen ja yllättävä annos pienen leipäpalan päälle. Tamperradassa moni ravintola on livennyt perinteisestä pintxosta kohti toista tuttua espanjalaista annosta eli tapasta. Se on usein pintxoa suurempi annos, joka tarjoillaan saviastista tai pikkulautaselta. Tapaksen eli suomeksi "kannen" nimi tuleekin siitä, että aikoinaan pieni annos asetettiin viinilasin päälle suojelemaan viiniä epäpuhtauksilta ja kärpäsiltä. Pintxolla ja tapaksella on siis eroa. Voidaan sanoa, että jokainen pintxo voi olla tapas, mutta jokainen tapas ei ole pintxo. Annosten erotuksena on se, että pintxon pitäisi aina lävistää tikku. Lopuksi vielä selkeys päänvaivaa aiheuttavaan asiaan eli baskin kielen x-kirjaimen lausumiseen. Tamperradassa kuulee usein, että mennään "pintoksille". Tämä sallittakoon, mutta oikeampi muoto on suoraviivainen ja suomalaisenkin suuhun luonteva "pincho". Herkullista viikkoa kaikille! Tamperelaiset ravintolat valmistavat oman Tamperrada-pintxon, joka on myynnissä ravintoloissa maanantaista perjantaihin. Pintxot tarjoillaan illallisravintoloissa kello 16–21 ja lounasravintoloissa kello 11–16. Kilpailuannoksen hinta on 3 euroa. Vuonna 2017 ammattilaisraadin suosikiksi nousi Fabric bistro & barin mustekalakroketti. Yleisön suosikki oli taas Pikkubistro Kattila Napue-ginillä kraavatulla lohellaan. Lisätietoa tapahtumasta ja äänestyksestä löydät osoitteesta: www.tamperrada.fi/pintxokilpailu/