Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Rouva C lainasi nimensä ravintolalleen – Ensimmäisenä vuonna tulevaisuus näytti uhkaavalta

Otetaan kaksi tiukkaa ammattilaista, pari sattumaa, paljon työtä, sisua ja mausteeksi uskolliset asiakkaat. Näistä aineksista syntyi tamperelaisravintola C ja niitä kaikkia tarvittiin myös siihen, että C vietti elokuun alussa 10-vuotispäiväänsä. Parin ensimmäisen vuoden aikana ei ollut itsestään selvää, että se päivä koittaisi. Ne kaksi ammattilaisista ovat sommeliére Christina Suominen ja kokki Ilkka Isotalo , C:n perustajat. Suominen ja Isotalo työskentelivät reilut kymmenen vuotta sitten molemmat Särkänniemen ravintoloissa. –Hiljaisina hetkinä pohdimme, millaisen ravintolan haluaisimme perustaa. Ravintola Perla tuli myyntiin, ja heitin vitsillä Ilkalle, että lähdetkö pyörittämään ravintolaa? Yllättäen hän vastasi kyllä. Sopivasti tarjolla Vitsi muuttui todeksi ja syntyi C. Suominen arvelee, että ilman Perlan omistajien Kaija ja Carlo Algierin apua he eivät ehkä olisi uskaltaneet kuitenkaan heittäytyä yrittäjiksi. Suominen tunnettiin ravintolapiireissä lempinimellä rouva C, niinpä ravintolan nimeksi tuli C. Siis pelkkä C, vaikka usein eteen liitetään sana ravintola. Kaksikko on sopivasti erilainen ja täydentää toisiaan. –Ilkka on nuorempi, innovatiivinen ja lennokas. Minä olen puolestani vanhempi tiukkapipo, joka sanoo, että pidetään jalat maassa. Erilaisuus on pitänyt meidät yhdessä kymmenen vuotta ilman riitoja. Hyvä ruoka, palvelu ja viini olivat alusta asti C:n perusta. –C on minä ja Ilkka. Se on aiheuttanut haasteita henkilökunnan kanssa, sillä ammattilainen haluaa tuoda työhön omia ideoitaan. Saamme näkökulmia muiden ideoista, mutta heidän pitää toistaa meidän unelmaamme. Yrittäjyys alkoi hyvin, mutta sitten iski lama. Loppuvuonna 2008 C:n pöydät olivat tyhjiä. –Tukut pistivät hanat kiinni, emme saaneet luottoa mistään. Ystävämme ja Ilkan mentori Heikki Ahopelto huolehti, että meillä oli raaka-aineita. Hän järjesti yhteyksiä pientuottajiin, ja pystyimme jatkamaan, Suominen sanoo. Tarkkaan mietitty viinilista on ollut yksi C:n valteista alusta asti, onhan Christina Suominen sommelier. Hän on ensimmäisiä naisia, jotka ovat Suomessa tuohon ammattiin valmistuneet. Pohjoismaisissa alan kilpailussa riitti ihmettelijöitä, kun Christina Suominen Suomesta ilmestyi kisaamaan miesten rinnalle. Suominen oli ensimmäisen kerran ravintolan keittiössä kuusiviikkoisena. Vanhemmat työskentelivät perinteikkäässä Königissä Helsingissä. Isä oli hovimestari, ja äiti ekstrasi kylmäkkönä. –Odotin vuoron vaihtumista keittiössä. Kun opin kävelemään, karkasin saliin kysymään asiakkailta maistuuko. Kun he vastasivat, otin ruokaa lautaselta ja totesin, että onhan tämä ihan ok. C:n lisäksi Suominen ja Isotalo toimivat Suomalaisen Klubin ravintoloitsijoina. Heikki Ahopellon kanssa perustettu ArmasC'atering on nykyään myös kaksikon vastuulla. C on kuitenkin se ensimmäinen, rakkain ja oman näköinen ravintola, jonka ruokaa ja viinejä on yhä ilo tarjoilla asiakkaille Editoitu 10.08.2018 kello 10: Korjattu kirjoitusvirheitä. Aamulehden Vesa Laitinen arvioi vuonna 2016 C:n ruokaa seuraavasti: "Vaikka olen ollut edellisten alkuruokien jälkeen jo aivan myyty, nyt maistan jotain sellaista, jota en kuvitellut olevan olemassakaan." Lue koko arvio täältä. Syntyi 6. maaliskuuta 1964 Helsingissä hovimestari-isän ja kylmäkköäidin esikoiseksi. Asuu Tampereella aviomiehensä ja tyttären kanssa. Kaksi aikuista lasta edellisestä liitosta. Yksi lapsenlapsi, toinen syntyy loppuvuodesta. Lapsista toinen on myös ravintola-alalla. Opiskellut ammattikoulussa kassa-tarjoilijaksi, vuoropäälliköksi ja ravintolapäälliköksi. Viinikoulutus ravintolakoulu Perhossa ja Ranskassa. Työskennellyt muun muassa Inter Continentalissa Helsingissä ja Näsinneulassa Tampereella. Kymmenen vuotta sitten yrittäjäksi. Perusti C:n yhdessä kokki Ilkka Isotalon kanssa. Tällä hetkellä heillä on hoidettavanaan myös Armas C'atering, Armas Kuppila ja Suomalaisen Klubin ravintola. Vapaa-aikana liikkuu mahdollisimman paljon, käy salilla, lenkkeillee ja ui. Rakastaa juhlia ja juhlien järjestämistä. Kokoaa mielellään perheensä, myös aikuisten lasten perheet, pitkälle sunnuntaiaterialle. C vietti 10-vuotisjuhlia 1. elokuuta kutsuvieraiden kera. Kymmenvuotismenu tarjolla elokuun ajan.