Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Maistuuko mehu maitohorsmasta tai sitruunamelissasta? Testasimme kolme kiinnostavaa loppukesän mehureseptiä

Jokainen on maistanut appelsiini- tai omenamehua, ja myös kotimehut punaherukoista, mustikoista ja mansikoista ovat monelle tuttu juttu. Luonnosta löytyy kuitenkin paljon muutakin mehustettavaa, kuten erilaisia yrttejä ja kasveja. Kesäkuussa julkaistu Kodin uusi mehukirja esittelee uusia makuyhdistelmiä ja hieman epätavallisempia mehureseptejä harrastelijamehustajalle. Vai oletko koskaan maistanut puna-apilajuomaa, kirvelivettä tai kurkkumehua? Keräsimme kirjasta neljä kiinnostavaa loppukesään ja alkusyksyyn sopivaa mehureseptiä kokeiltavaksi. Osa resepteistä syntyy käden käänteessä, mutta toiset vaativat ripauksen kärsivällisyyttä. Viinirypälemehu Nopeasti valmistuva viinirypälemehu on makea ja aavistuksen hapan. Se sopii erityisen hyvin nautittavaksi loppukesällä. Viinirypäleet sisältävät useimpia marjoja enemmän sokeria, joten tämä mehu ei suurta makeutusta kaipaa. Tarvitset: 1 litra (noin 800 grammaa) riivittyjä viinirypäleitä 1,5 dl vettä 1 kanelitanko 1 dl hienosokeria 1. Laita viinirypäleet, vesi ja kanelitanko kattilaan ja keitä viisi minuuttia kannen alla. 2. Survo viinirypäleitä sen verran, että vesi peittää ne, ja jatka keittämistä vielä pari minuuttia. 3. Kaada hedelmämassa siiviläkankaan päälle ja anna mehun valua noin 30 minuuttia. Puristele hedelmämassaa varovasti, jotta saat valutettua hieman lisää mehua. 4. Kiehauta valunut mehu sokerin kanssa ja kuori vaahto. Kaada mehu huolellisesti puhdistettuihin tiiviskorkkisiin pulloihin. Maitohorsmamehu Jos haluat mehustaa jotakin erikoisempaa, kokeile maitohorsmamehua. Maitohorsman kukista mehu saa vaaleanpunaisen värin sekä miedon ja kevyen maun. Tämän mehun valmistaminen vaatii hieman kärsivällisyyttä, sillä mehun täytyy seisoa 4 vuorokautta kylmässä. Tarvitset: 20 pientä maitohorsmankukkaterttua 1 keskikokoinen raparperinvarsi (200 g) ohuina viipaleina 5,5 dl hienosokeria 1 litra vettä 1. Poimi kukkatertut, kun kukinta on saavuttanut myös maitohorsman varren pään. Murra varsi alimpien kukkien alta ja ravistele hyönteiset kukkatertuista. 2. Lado kattilaan kerroksittain kukkaterttuja, raparperiviipaleita ja sokeria. Kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Anna seoksen jäähtyä vuorokausi huoneenlämmössä ja seisoa neljä vuorokautta kylmässä. 3. Siivilöi mehu siiviläkankaan läpi ja kaada valunut mehu huolellisesti puhdistettuihin tiiviskorkkisiin pulloihin. Mehu säilyy kylmässä vähintään pari kuukautta. Raparperinekkumehu Kaneli tuo raparperimehuun tavallisesta poikkeavan vivahteen. Tavallista raparperimehua mausteisempi raparperinekkumehu maistuu silloin, kun kesä alkaa jo kääntyä syksyyn. Tarvitset: 1 kg raparperia (neljä isoa vartta) 5 dl hienosokeria 1 litra + 0,5 dl vettä 2 kanelitankoa 1. Paloittele raparperi kattilaan mahtuviksi paloiksi ja siirrä sivuun odottamaan. 2. Pane sokeri ja puoli desilitraa vettä leveäpohjaiseen puhtaaseen kattilaan. Keitä sokerilientä keskilämmöllä ja ravistele kattilaa välillä, mutta älä sekoita. 3. Kun sokeriliemi on muuttunut kullanruskeaksi, säädä levyn lämpötila korkeimmalle teholle ja lisää kattilaan litra kiehuvan kuumaa vettä. Varo roiskeita! Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. 4. Lisää kanelitangot ja paloiteltu raparperi. Keitä 20 minuuttia ja siivilöi mehu siiviläkankaan läpi. 5. Kiehauta valunut mehu ja kuori vaahto. Kaada mehu huolellisesti puhdistettuihin tiiviskorkkisiin pulloihin. Tähteeksi jääneen massan voi hyödyntää vaikkapa kiisselissä tai leivonnassa. Sitruunamelissamehu Sitruunamelissa maistuu parhaalta ennen kuin se on kukkinut, joten lehdet kannattaa poimia ennen kukkien puhkeamista. Tässä reseptissä voit käyttää sitruunaviipaleiden sijaan puristettua sitruunamehua, jos haluat välttyä sitruunan karvaudelta. Tarvitset: 1 litra (noin 10 oksaa) sitruunamelissan lehtiä 1 sitruuna ohuina viipaleina tai noin 0,5 dl puristettua sitruunamehua 4 dl vettä 0,5–1 dl vaaleaa hunajaa tai 2 dl hienosokeria 1. Kiehauta vesi ja sekoita siihen sitruunamelissan lehdet ja sitruunaviipaleet. 2. Nosta kattila liedeltä, pane sen päälle kansi ja anna mehun seisoa vuorokausi huoneenlämmössä. 3. Makeuta hunajalla tai sokerilla makusi mukaan. Jos haluat mehun säilyvän yli kuukauden, lisää siihen hunajan sijaan 4 desilitraa sokeria. Siinä tapauksessa kiehauta mehu vielä kerran, ennen kuin kaadat sen puhdistettuihin, tiiviskorkkisiin pulloihin.