Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Taimitarhan vanhaa navettaa vuokrattiin vuosia muille yrittäjille ennen kuin väki huomasi itse sen potentiaalin – Nyt kahvilan tuotteet valmistuvat satokauden antimista

Maalaiskahvila Viljamin Vintillä suositaan lähellä tuotettuja raaka-aineita. Vehnäjauhot on ostettu läheiseltä Tättälän tilalta, tomaatit ovat itse kasvatettuja, ja marjat on poimittu läheisistä pelloista ja metsistä. Kahvilan vastaava Tea Pihkoluoma toteaa olevansa aika ehdoton, mitä tulee tuotteiden kotimaisuuteen. Kahvila löytyy Pinsiön Taimiston taimitarhan yhteydestä. Vaasan valtatieltä taimitarhan pihalle kääntyessä lempeän maalaistunnelman voi aistia. Maalaiskahvila on rakentunut vanhan navetan parvelle. Sen terassilla kasvaa paljon yrttejä ja sisällä vanhat kattoparrut luovat lempeän tunnelman. Kahvilan viereinen taimitarha on ollut paikoillaan 50-luvulta lähtien. Taimitarhalla kasvatetaan puuvartisia koriste- ja hyötykasveja. Kahvilan yhteyteen Pihkoluoma on viljellyt vihanneksia ja yrttejä, kuten kesäkurpitsaa ja pinaattia. Pihkoluoma on koulutukseltaan puutarhuri ja työskenteli aluksi taimitarhalla. Navettaa vuokrattiin vuosia muille kahvilayrittäjille, kunnes taimiston väki havaitsi itse kahvilan potentiaalin. –Aloimme miettiä, että olisi hienoa yhdistää taimitarha ja kahvila. Päätimme kokeilla kahvilan pitoa itse ja tämä kesä on jo meidän kolmas vuotemme. Satokausi vaikuttaa Ensimmäisenä kesänä kahvila valmisti itse Mummun pullia, joiden salaisen reseptin Pihkoluoma sai miehensä mummolta. Muita tuotteita ostettiin tukusta ja tilattiin leipomoilta. Pullat saivat hurjasti kehuja, ja pian valmistuotteista luovuttiin. Pihkoluoma arvioi, että tänä kesänä 90 prosenttia tuotteista on itse valmistettuja. Tarjolla on perinteisempiä herkkuja kuten pullia ja vohveleita, mutta myös trendikkäitä raakakakkuja ja smoothieta. Valikoima vaihtelee satokauden mukaan. Keväällä käytettiin paljon raparperia ja tämän kauden hittituote on ollut Metsän voima -smoothie. Siihen tulee mustikkaa, kuusenkerkkää ja hunajaa. Myös erikoisruokavaliot on otettu huomioon. Perinteisen vohvelitaikinan rinnalle nousi Tonton-taikina, joka on gluteeniton ja vegaani. Kesäapureita riittää Kahvilassa on kesällä kaksi työntekijää, ja lisäksi Pihkoluoma hyppii puutarhan ja kahvilan välillä. Myös muita apureita löytyy. Tea Pihkoluoman 10-vuotias poika Kalle Pihkoluoma auttaa kahvilan askareissa. Tauolla hän saa tehdä itselleen jäätelöpalloja. –Kivointa on palvella asiakkaita ja paistaa vohveleita, Kalle sanoo. Tea Pihkoluoma toteaa, että on ollut äitinä hienoa huomata, että Kallen rohkeus on kasvanut asiakaspalvelutyön myötä. –Eilen kuittinauhat loppuivat ja minun oli pakko juosta toiseen rakennukseen hakemaan lisää. Kalle oli pärjännyt täällä mallikkaasti. Moron toimitus tekee kesäistä kahvilajuttusarjaa. Jos sinulla on mukavia kokemuksia, niin suosittele lempikahvilaasi muillekin. Kahvilavinkit voit lähettää sähköpostiin: moro@aamulehti.fi. Maalaiskahvila Viljamin Vintti Osoite: Pentinmaantie 25, 39150 Hämeenkyrö Aukioloajat: ma–pe 9.30–18, la 9.30–16, su 11.30–16 Viljamin Vintti on auki syyskuun loppuun asti.