Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Ylöjärveläinen Mika Tuomi vei Anthony Bourdainille Tapolan mustaa – Julkkiskokki ihastui tamperelaiseen perinneherkkuun

Tamperelainen mustamakkara on kohta koko maailman huulilla. Amerikkalainen huippukokki ja kirjailija Anthony Bourdain kuvasi viime viikolla Suomessa televisiosarjaansa Anthony Bourdain maailmalla . Suositussa matkailu- ja ruokaohjelmassaan Bourdain tutustuu eri maiden ruokakulttuureihin. Hän on muun muassa upottanut hampaansa hylkeen silmään, popsinut meksikolaisia muurahaisenmunia ja hotkinut kokonaisen kobran, mutta Suomessa hän pääsi käsiksi todelliseen herkkuun. Ohjelmasarjan Suomi-jaksossa rääväsuukokki herkuttelee ehdalla Tapolan mustallamakkaralla. Tästä saamme kiittää ylöjärveläistä Mika Tuomea . Joutui makkarakuriiriksi Tuomi loi vuonna 2009 Facebookiin fanisivun, jossa vedottiin Bourdainiin: jos 100 000 suomalaista liittyisi ryhmään, kokin olisi tultava Suomeen. Tavoite ei aivan täyttynyt, sillä ryhmään liittyi noin 27 500 ihmistä. Kun Bourdain kuitenkin saapui Suomeen, hänen kuvausryhmänsä otti yhteyttä Mika Tuomeen. Tämä ehdotti, että Bourdain tulisi syömään mustaamakkaraa Tampereelle. –Valitettavasti heillä ei ollut aikaa tulla Tampereelle, joten he pyysivät minua tuomaan mustaamakkaraa Helsinkiin. Tuomi soitti Tapolalle ja tilasi viiden kilon satsin mustaa. Hän haki Lielahden makkarabaarista laatikollisen uunituoretta synkkää ja lähti junalla Helsinkiin. Kyytipojaksi mukaan oli pakattu neljä purkkia puolukkahilloa. –Mustamakkara oli syöntihetkellä nelisen tuntia vanhaa. Kun avasimme paketin, sisältä nousi höyryä. Minä sanoin Anthonylle, että Helsingistä et saa mistään näin tuoretta mustaamakkaraa. Tuomi ei halua paljastaa, missä päin Helsinkiä Anthony sai ensikosketuksensa mustaanmakkaraan. –Sen näkee sitten ohjelmasta. Mutta hän tykkäsi siitä mielettömästi. Tuomen mukaan Bourdain pisteli menemään kolme tai neljä tuhtia pötköä mustaamakkaraa – yhteensä noin puoli kiloa. –Hän sanoi, että tämä on aivan järkyttävän hyvää! Mukana oli myös Hanoi Rocksin ex-basisti Sami Yaffa , joka kehui, että ei ole ikinä maistanut yhtä hyvää mustaa. Tuomi teroitti Bourdainille, että musta on nimenomaan tamperelainen ruokalaji. Pieni etikettilipsahdus sattui, eli maito unohtui. –Huomautin kyllä, että mustaa pitäisi nauttia maidon kanssa. Kuvaus alkoi niin äkkiä, että maitoa ei ehditty hakemaan. Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Morossa 12. tammikuuta 2012.