Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Linnan juhlat Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Presidentinlinna täyttyy ääriään myöten, kun on aika juhlia 100-vuotiasta Suomea – kotisohvalta juhlia seuraavalle luvassa tavallista pidempi urakka

Kun Jääkärinmarssi ensi viikolla kajahtaa Presidentinlinnan valtiosalissa ja ensimmäinen veteraani astelee kättelemään presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota , käynnistyvät poikkeuksellisen juhlavat Linnan juhlat. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaa vietetään Linnassa perinteitä kunnioittaen, mutta juhlan kunniaksi on kehitetty myös uutta.' Ensinnäkin Linnaan saattaa kokoontua enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Enempää ei mahtuisikaan. Kutsuvieraita on tänä vuonna 1900, parisen sataa enemmän kuin esimerkiksi vuosi sitten. Tasavallan presidentin viestintäpäällikkö Katri Makkonen totesi perjantaina juhlia ennakoivassa tiedotustilaisuudessa, että "linna täytetään ääriään myöten". Lisäksi 100-vuotisjuhlien erityisohjelman takia paikalla on myös paljon muita ihmisiä. Jotain käsitystä mittakaavasta kertoo se, että pelkästään ammattitarjoilijoita on illalla töissä 95 ja 20 tarjoilijaopiskelijaa siihen vielä lisäksi. Ruokien parissa uurastaa 6 keittiömestaria. Keittiömestari Pipsa Heismaa kertoo, että juhlia varten varataan muun muassa 400 litraa boolia ja saman verran kahvia. Juhlassa on haluttu huomioida aiemmista vuosista poiketen poikkeuksellisen säntillisesti kaikki Suomen maakunnat. Se näkyy muun muassa ruoissa. Tamperelaisten mieltä lämmittänee se, että tarjolla on mustastamakkarasta ja puolukasta tehtyjä cocktailpaloja. Arkinen mustamakkara saa Linnaa varten juhlavan muodon. –Se on kuin leivos, Heismaa kuvailee. Pirkanmaalaisesta näkökulmasta hieman harmittaa, että mustamakkaraleivokset valmistaa Uudellamaalla toimiva yritys. Ei auta kuin luottaa siihen, että legendaarista tamperelaisherkkua kohdellaan taiten. Palveluesimies Berit Mäkinen kertoi perjantaina, että Linnan väki tekee nyt pitkää päivää. Sunnuntaina pidetään vapaata, sen jälkeen tahti vielä tiivistyy. Itsenäisyyspäivänä henkilökunta aloittaa työt aamuseitsemältä, että kaikki on valmista kello 19, kun juhlat alkavat. Ennakkotietojen perusteella hienointa on se, että juhlassa ei juhlisteta pelkästään historiaa, vaan nostetaan katse myös tulevaan. Paikalle on kutsuttu noin 70 veteraania, jotka saavat perinteitä kunnioittaen aloittaa kättelyn. 100-vuotisjuhlien kunniaksi paikalle on toisaalta kutsuttu myös nuoria. Paikalla nähdään jokaisesta Suomen maakunnasta kaksi ansioitunutta nuorta. Tästä voisi hyvin tehdä perinteen, niin tärkeää nuorten nostaminen esiin on. Myös rouva Jenni Haukio on halunnut antaa nuorelle tilaisuuden. Vuoden nuori suunnittelija Heidi Karjalainen suunnittelee ehkäpä koko illan kuvatuimman asun, eli Jenni Haukion puvun. Kyse on Karjalaisen ensimmäisestä tilaustyöstä. Itse juhlapukua ei vielä perjantaina näytetty ja myös materiaali ja väri jätettiin vielä arvoitukseksi. Jos kuitenkin pitäisi väriä ennustaa, voisi juhlavuoden teemaan sopivasti ajatella, että siinä olisi ainakin sinistä ja valkoista. Televisisosta ja netistä juhlia seuraavien on syytä varautua tänä vuonna tavallista pidempään katselumaratoniin. 100-vuotisvastaanotto nimittäin kestää tavallista kauemmin. Kättelyn arvioidaan kestävän kymmenisen minuuttia viimevuotista pidempään, koska vierailta on enemmän. Lisäksi juhlat jatkuvat aiempaa myöhempään. Tunnetko ansioituneen pirkanmaalaisen, joka on saanut kutsun Linnan juhliin ja Aamulehden pitäisi haastatella? Lähetä vinkkisi osoitteeseen al.uutisvinkki@aamulehti.fi . Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon Presidentinlinnassa. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat kutsuneet paikalle 1900 vierasta. Kutsuja on lähetetty toisaalta omien alojensa legendoille sekä toisaalta nuorille. Kutsuttuja on yhteiskunnan eri aloilta kulttuurista urheiluun ja taloudesta politiikkaan. Illan aikana nähdään kuullaan useita artisteja. Kaartin Combon solisteina esiintyvät Katri Helena, Diandra ja Pirkanmaata edustamassa kangasalalainen Pentti Hietanen. Ruokalistalle on koostettu maakuntien herkkuja. Presidentinlinna koristellaan juhlaillaksi kotimaisilla kukilla. Asetelmat koostuvat 3500 kukasta. Silmäniloa tuottavat esimerkiksi ruusut, orvokit ja havut.