Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Hyvä elämä Urheilu Kulttuuri Tähtijutut Näköislehti Moro Mielipiteet

Varaa juhlien kahvipöytään kohtuudella kaikkea – Näin arvioit, paljonko syötävää ja juotavaa tarvitaan

Vanha nyrkkisääntö juhlien kahvipöytää katettaessahan kuuluu, että syötävää pitää olla paljon ja lajeja sen seitsemää sorttia. Tuo ei enää täysin pidä kutiansa. Juhlien suunnittelu helpottuu, jos tietää suurin piirtein, paljonko vieraita on tulossa. Näiden ohjeiden mukaan pystyt arvioimaan, paljonko mitäkin syötävää ja juotavaa on syytä varata. Lue myös: Näin paljon ruokaa pitää ostaa vierasta kohden 1. Juhliin pitää varata riittävästi tarjottavaa, mutta kohtuudella kuitenkin. Mitä enemmän on valikoimaa, sitä vähemmän yhtä lajia menee vierasta kohden. 2. Litran pullataikinasta saa pari isoa kranssia tai 5-6 pullapitkoa, joista riittää noin sata viipaletta. Jos pikkuleipiä on useampia, riittää yksi pikkuleipä jokaista lajia per vieras. Tavallisesta kahvikakusta riittää 25 palasta. 3. Perinteisestä 500 g vuokaleivästä tehdystä voileipäkakusta riittää reilusti 25 hengelle. 4. Täytekakun menekin voi laskea niin, että yhdestä munasta riittää 2,5 hengelle eli neljän munan kakusta riittää kymmenelle vieraalle. 23-senttisestä piirasvuoasta tulee 10 palaa ja uunipellillisestä noin 30 palaa. 5. Kuumissa juomissa varataan 10 aikuista vierasta kohti 200 g kahvinpuruja ja 3 litraa vettä, josta tulee 20 kupillista kahvia. Sama vierasmäärä teenjuojia tarvitsee 4 litraa vettä ja 1 dl teenlehtiä. 6. Kahvipöytään varataan myös sokeria, kermaa ja maitoa. Jokaista 10 vierasta kohti on varattava 200 g sokeria, 1 dl kermaa ja 3 dl maitoa. Muista myös makeutusaine. 7. Kahvi- ja teetarjoilun yhteydessä on hyvä olla myös vesikannu.