Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Eurovaalikone Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Hyvästi nälkäkiukku: Tässä kaupassa saa syödä ilmaiseksi banaaneja – "Mitä vähemmän joudutaan laittamaan roskiin, sitä parempi"

Ylöjärven Kurun Sale pienentää roskiin menevää hävikkiään muun muassa antamalla banaaneja asiakkaille välipalaksi. –Joskushan kauppaan tulee nälkäisenä ja ehkä kiukkuisena. Kun syö banaanin välipalaksi, on ostoksetkin mukavampi tehdä, sanoo Kurun Salen myymäläpäällikkö Taina Kaartinen . Banaanit menevät helposti pilkullisiksi tai muuten sellaisiksi, ettei niitä voi enää myydä. Ne ovat kuitenkin edelleen täysin syömäkelpoisia. Kaartinen sanoo, että muita tuotteita ei ole jaettu liikkeessä, eikä ainakaan nyt ole suunnitelmissakaan. Kaartisen mukaan on sitä parempi, mitä vähemmän hävikkiä joudutaan laittamaan roskiin. Samaa mieltä on Pirkanmaan osuuskaupan kehittämis- ja ryhmäpäällikkö Johanna Tervala-Pirskanen . Ruokahävikkiä annetaan Kurun Salesta myös seurakunnille. Banaaneja annetaan asiakkaille, koska ne ovat käteviä syödä jo kaupassa. Välipalatarjottimen vieressä on pussi, johon kuoret voi jättää. –Välipala on otettu kauhean hyvin vastaan, varsinkin lapsiperheet tykkäävät, sanoo Kaartinen. –Banaaneja on tarjolla aina silloin, kun on hävikkiä. Kurun Sale ei ole ainoa paikka, missä välipalatarjoilua on, vaan sitä on harrastettu myös muualla Suomessa. Ruokahävikki etanoliksi tai syötäväksi Koko Pirkanmaan Osuuskaupassa tulee ruokahävikkiä noin 1-2 prosenttia elintarvikkeiden liikevaihdosta. –Ongelmallisin tuote on leipä, sanoo Pirkanmaan osuuskaupan Johanna Tervala-Pirskanen. Asiakkaat odottavat saavansa tuoretta leipää vielä kaupan viimeisenäkin aukiolotuntina, ja suurin osa leivästä on niin sanottu yhden päivän tuote. Tervala-Pirskanen sanoo, että leipää ja muita elintarvikkeita, joissa on parasta-ennen-päiväys, annetaan hyväntekeväisyyteen. Tuotteet, joissa on viimeinen käyttöpäivä, menevät biojätteeseen. –Ruokahävikki Pirkanmaan osuuskaupasta menee joko biojätteeseen ja etanoliksi tai ihmisten ruuaksi, sanoo Tervala-Pirskanen. Hyväntekeväisyyteen menee elintarvikkeita reilusta 30 osuuskaupan liikkeestä Pirkanmaalla. Yhteistyökumppaneita on useita. kriteerit ovat kaikille samat, muun muassa ruokaa ei saa myydä, eikä sen tarvitsijakuntaa saa rajata esimerkiksi uskonnon nojalla. –Yhteistyökumppaneiden kanssa tehdään kirjallinen sopimus ja elintarvikkeiden on mentävä ihmisten ruuaksi, sanoo Tervala-Pirskanen. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, yhteensä arviolta 500 miljoonaa kiloa. Suomessa kaupan osuus on Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 18 prosenttia. Eniten ruokahävikkiä tulee kotitalouksissa, noin 30 prosenttia koko määrästä. Kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain noin 25 kiloa henkilöä kohden. Lähde: Luonnonvarakeskus