Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Mielipiteet Moro Näköislehti Tähtijutut

Gastrodekkarissa on ideaa, mutta tarina ei ota liekkiä – Sankarina jääkiekkoilijan kropalla varustettu suomalaiskokki

Heikki Valkaman esikoisromaani Pallokala sijoittuu Tokiossa järjestettävään mestarikokkien kilpailuun. Samalla kirja esittelee japanilaista elämäntapaa ja ruokakulttuuria. Valkama on tunnettu Japania käsittelevien matka- ja ruokakirjojen tekijä. Ympäristökuvauksessa faktat ovat taatusti kohdallaan. Romaanin tarina jääkin toissijaiseksi, jopa keskeneräiseksi. Kustantaja kutsuu Pallokalaa "gastrodekkariksi". Kuvaavampi luokittelu olisi ruokavinkeillä maustettu rikostarina. Tarinan päähenkilönä on suomalainen kokki, Riku Mäki. Japanilainen kollega on järjestänyt hänelle kutsun kansainväliseen kilpailuun. Riku Mäellä on jääkiekkoilijan fysiikka, mutta luonteeltaan hän on ujo ja vaatimaton. Tällaisia suomalaiset jännärisankarit ovat tavanneet olla seikkaillessaan maailmalla. Edeltäjiensä tavoin "Maki-san" joutuu seikkailuun vastoin tahtoaan. Kokkikilpailussa tapahtuu myrkytys ja häntä epäillään syylliseksi. Kun ensimmäinen puolisko kirjaa on rakentanut ilmapiiriä rikokselle, toinen puolisko painellaan pitkin Tokion katuja ja kapakoita. Varsinaisesta actionista huolehtii paikallinen komisario, joka tuodaan tarinaan rikoksen tapahduttua. Japanilaisella poliisilla ei ole varaa kuin riisikakkuihin ja tölkkikahviin, muistuttaa kirjailija. Murhaajan näkökulma on sekin mukana; kursiivilla kuorrutettuna, kuten proosallisiin välipaloihin sopii. Ison osuuden taustakuvauksessa saa yakuza-rikollisjärjestö. Herkullinen aihepiiri Myrkyllisyydestään tunnettu pallokala toimii keskeisenä vertauskuvana sille, miten suurta luottamusta kokit nauttivat kaikkialla maailmassa. Samasta raaka-aineesta voi valmistaa upean aterian tai kavalan myrkyn. Ainutlaatuinen tilaisuus kuvata gastronomin tekemä murhatutkimus jää kuitenkin käyttämättä. Aihepiiri on kieltämättä herkullinen, mutta kattaus jäänyt sekavaksi. Kokkikilpailun lopputuloskin jätetään avoimeksi, olisiko suomalainen pärjännyt karpalopikkelssillä ja villiyrteillä maustetuilla lohiherkuillaan. Idea edellä Vaikka Pallokala ei siis paljasta mitään kiinnostavaa kokkikilpailujen takahuoneista, se tarjoaa sentään huomioita siitä, miten ruokakulttuuri perustuu yhtä paljon mielikuville kuin raaka-aineille. Valkama perustelee hyvin, miksi suomalainen kokki voi menestyä maailmalla. Koska Suomessa ruokakulttuurin traditio on ohut, perinteet on helpompi rikkoa ja kokeilla jotain aivan uutta. Mikä tahansa ruoka on luksusta, jos se valmistetaan huolella. Pallokala itsessään vaikuttaa idea edellä laaditulta romaanilta. Dekkarin perinnettä se heiluttelee yhtä vähän kuin lukijan sydäntä. ★★ Tammi, 2017. 270 sivua.