Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Kalevassa pysytellyt Coussicca-ravintola juhlii jo viisikymppisiään – yksi annos on silti tismalleen sama kuin vuonna 1970

Coussiccan keittiömestari, toimitusjohtaja Markku Keso, miten työssänne näkyy, että ravintola on ollut yhtäjaksoisesti toiminnassa samalla paikalla jo viisikymmentä vuotta? – Nythän meillä käy asiakkaita periaatteessa jo neljännessä sukupolvessa. Olen sanonut, että tämä ravintola on kuin vanha höyryveturi. On kiva nähdä, kun lapset ovat ensin pienenä käyneet ensimmäistä kertaa itse ravintolassa, ja nyt he tuovat jo omat lapsensa syömään. Isovanhemmat tuovat lapsenlapsia ja jo lapsenlapsenlapsia. Asiakaskuntamme on toki laaja, asiakkaita käy Tampereella poiketessaan Hangosta Utsjoelle. Olemme jo kuitenkin niin vanha ravintola, että suusta suuhun on tieto levinnyt ympäri Suomea. Onko jokin asiakkaidenne suosikkiannos pysynyt muuttumattomana? –  Vinkkarihan on täysin se, mistä meillä lähdettiin. Kaiken alku ja juuri. Se on edelleenkin täysin samanlainen kuin se oli vuonna 1970. Siinä on ohueksi nuijittu porsaan ulkofile. Se on leivitetty korppujauhossa ja paistettu öljyssä. Vinkkari tarjotaan sitruunan ja maalaisranskanperunoiden kanssa. Nettisivujenne mukaan alkuaikoina ruokalistanne painettiin talouspaperiin, kerro siitä? –  Joo! En itseasiassa tiedä, mistä idea lähti. Aikoinaan ruokalista siis toimi sillä tavalla, että se painettiin talouspaperirullaan ja se oli samalla myös servetti. Rullat teetettiin Suomessa. En tiedä yhtään ravintolaa Suomessa, joka olisi käyttänyt sellaista ideaa edes tänä päivänä. Muistaakseni 35-vuotisjuhliimme teetin samanlaiset. Painattaminen rulliin ei itsessään ollut hankalaa, mutta painetun rullan takaisin kerääminen oli kuitenkin täysin käsityötä. Se oli vaativaa, sillä yhdessä rullassa on monta sataa arkkia. Olet itse ollut Coussiccassa työssä jo kauan. Miten työnkuvasi on muuttunut? – Itseasiassa se ei ole muuttunut ollenkaan! Jokainen yrittäjä tietää, että kyllä tässä yhtä aikaa tiskataan, viedään roskia ja tehdään hallinnollisia johtopäätöksiä. Alun alkaen homma lähti niin, että vuonna 1984 tulin Coussiccaan tavallaan perintönä. Wissin Hannu pyöritti jäähallissa ravintola Kaukaloa. Menin sinne pikkupoikana 1982 keräämään astioita ja viemään roskia. Kun Wiss sitten myi Kaukalon Coussiccan omistajalle, siirryin mukana. Vähitellen siirryin Coussiccaan keittiöapulaiseksi, sitten apukokiksi ja sitten kokiksi. Sitten vasta kouluttauduin hotelli ja ravintolakoulussa Tampereella. Olimme ensimmäinen Nekalasta valmistunut vuosikurssi. Samalla ekstrasin ravintolassa. –  Yrittäjäksi eli osakkaaksi tulin 21-vuotiaana, kun 1990-luvun ison laman aikana meille henkilökunnalle tuli mahdollisuus ostaa ravintola. Varmistimme niin omat työpaikkamme. Meitä tuli yrittäjiksi kaksi keittiön puolelta ja kaksi salin puolelta. Nyt meistä on töissä enää kaksi, minä ja ravintolapäällikkö Marjo Nieminen . Mikä on ollut vaikein kohta ravintolan historiassa? –  Niitähän on ollut tässä aika montakin. Alunperin vaikein oli tuo 1990-luvun lama. Sitten tuli hullun lehmän tauti, ehkä 1995. Lihan hinta nousi järjettömiin lukuihin. Arvofileiden ostohinnat pomppasivat tosi korkealle. Samalla ihmiset tulivat varovaisiksi lihansyönnistä. Sen jälkeen tuli finanssikriisi. Ja nyt sitten vielä korona-aika. Olimme keväällä kaksi kuukautta kiinni. Miten tamperelaiset ovat vuosien saatossa muuttuneet ruokailijoina? – Ihmiset ovat tulleet valveutuneemmiksi ja laatutietoisemmiksi. Varsinaisesti lihan kulutus ei ole laskenut, mutta kalan syönti on kyllä lisääntynyt. Erikoisruokavalioita on huomattavasti aiempaa enemmän. Muotitrendejäkin on tullut lisää. Kaikista vahvimmin ovat näkyneet keto-dieetit. Toiveiden huomioiminen kuuluu meidän ammattitaitoomme. Olemme profiloituneet pihviravintolaksi, mutta listalta löytyy myös täysin vegaanista. Vegaaniruokailijoiden määrä onkin lisääntynyt viime aikoina. Haluaisin lopuksi esittää erikoiskiitoksen meidän asiakaskunnallemme ja mahtavalle henkilöstöllemme. Hehän ovat se peruskivi, joka nämä vuosikymmenet on mahdollistanut! Täsmennys 25.9. kello 16.25. Täsmennetty, että omistajista ravintolassa työskentelee enää kaksi.