Ladataan
Pääaiheet 100 tuoreinta Koronavirus Live Uutiset Urheilu Hyvä elämä Kulttuuri Näköislehti Moro Mielipiteet Tähtijutut

Valkeakoskella opiskeleva Risto Saarinen valmistuu kokiksi täysin poikkeuksellisena keväänä – Työllisyys huolettaa: ”Toivoa on niin kauan, kuin ihmiset syövät”

Risto Saarisella on perjantaina jännittävä päivä. Valkeakosken ammattiopistossa kokiksi opiskeleva Saarinen näyttää ammattitaitonsa esimiehelleen ja opettajalleen. Näyttöpäivän aamuna Saarinen valmistaa itsenäisesti palvelutiskin lämpimät ruuat ja salaatit. – Vähän jännittää. Usein tapahtuu jotain odottamatonta. Jokin tuote voi jäädä tulematta tai tulee myöhässä. Silloin pitää soveltaa. Näyttöpäivä on perjantai, mutta työssäoppimisjakso jatkuu toukokuun loppuun asti. Saarisella kävi hyvä tuuri siinä mielessä, että hänen viimeinen työharjoittelunsa ennen valmistumista on ruokakaupassa. Kaupat tiskeineen ovat auki poikkeustilasta huolimatta. – Monella opiskelukaverilla viimeinen harjoittelupaikka jäi koronatilanteen vuoksi kokonaan saamatta tai harjoittelu jäi kesken. Suurin vaikutus catering-alaan Vaaossa koronatilanne on vaikuttanut eniten catering-alan opiskelijoihin, kun ravintolat ja kahvilat ovat joutuneet sulkemaan ovensa. Alalta valmistuu tänä keväänä kymmenen opiskelijaa. Alan koulutuspäällikkö Kristiina Vilpas kertoo, että kenenkään valmistuminen ei viivästy koronatilanteen vuoksi, vaikka osa oppilaista on joutunut lopettamaan työssäoppimisjaksonsa aiottua aikaisemmin. – Muutama on saanut jatkaa työssäoppimisjaksoaan take away -ravintoloissa, Vilpas kertoo. Näyttökokeiden järjestämisessä on jouduttu soveltamaan. Toukokuussa pidetään kirjallinen, teoriaan painottuva koe ja haastattelu. Käytännön osaamisen arvioinnissa hyödynnetään näyttöjä, jotka opiskelijat ovat antaneet aiemmin keväällä. – Valmistuville tarjottiin myös mahdollisuutta jatkaa opintoja vielä syksyllä, mutta kaikki halusivat valmistua nyt. Työssäoppimisjakso jää nyt osalla kymmenen viikkoa suppeammaksi. Opintojaan jatkavat opiskelijat opiskelevat loppukevään teoriapainotteisesti sähköisen oppikirjan avulla. Heidän näyttönsä siirretään syksyyn. Vaikutuksia on ollut myös merkonomiopiskelijoiden työssä oppimiseen, sillä kaupan alan asiakasvirrat ovat hiljentyneet eikä opintoja edistävää tekemistä ole riittänyt kaikille. Koulutusjohtaja Pirjo Hauvala kertoo, että kaikki Vaaon opiskelijat valmistuvat koronasta huolimatta, jos opinnot ovat muuten edenneet aikataulussa. Näyttökokeet saadaan pidettyä joko työpaikoilla tai oppilaitoksen oppimisympäristöissä. – Muutama opiskelija saa tutkintotodistuksen vasta kesäkuun puolella, kun työssä oppimispaikkojen tilanteet aiheuttavat pientä viivettä. Työllistyminen huolen aiheena Tulevaisuuden suhteen Risto Saarinen on odottavainen. Ravintolat saavat jälleen avautua asteittain kesäkuun alusta lähtien. Voi kuitenkin olla, että ravintolat eivät ihan heti ole palkkaamassa uusia työntekijöitä. – Olemme henkisesti valmistautuneita siihen, että alan töitä ei ihan lähiaikoina saa, Saarinen kertoo omista ja opiskelukavereidensa tunnelmista. Koronatilanne on näyttänyt myös ravintola-alan haavoittuvuuden. – Pidin ravintola-alaa varmana alana. Ajattelin, että mitä muka voisi tapahtua: ihmiset lakkaisivat syömästä? Nyt olemme nähneet, mihin ala voi kaatua. Valmistumisen jälkeinen toimeentulo huolettaa, mutta juuri nyt Saarinen haluaa keskittyä harjoitteluun. – Kokkien työllisyystilanne oli hyvä ennen koronaa. Uskon, että se palaa ennalleen. Voi ainoastaan toivoa, että tilanne menee mahdollisimman nopeasti ohi. Saarinen uskoo, että ihmiset palaavat innolla ravintoloihin sitten, kun se on jälleen sallittua. – Toivoa on niin kauan, kuin ihmiset syövät. Valmistujaisjuhlia ei tänä keväänä pidetä. Vaaossa harkitaan juhlan järjestämistä syksyllä. – Olisi hienoa saada opinnoille juhlallinen päätös. Tämä on juhlistamisen arvoinen asia, Saarinen sanoo.