Yksi kuva levisi maailmalla iskujen jälkeen: ”Tajusin, että sillä hetkellä se oli tärkeämpi”

Ketevan Kardava / Lehtikuva
Yksi kuva levisi maailmalla iskujen jälkeen: ”Tajusin, että sillä hetkellä se oli tärkeämpi”

Tämän kuvan kirjeenvaihtaja nappasi lentokentällä heti iskun jälkeen.

Emilia Tykki

Georgian yleisradioyhtiön erikoiskirjeenvaihtaja Ketevan Kardava, 36, seisoi lentokentän lähtöselvitysaulassa, kun ensimmäinen pommi näin puolentoista metrin päässä paikasta, jossa hän seisoi.

Naisen koekmuksista kertoo muun muassa USA Today Nainen kertoo lehden haastattelussa, että hänen ympärillään lenteli lasia ja roskia. Joka puolella oli savua. Naisen ensimmäinen reaktio oli ottaa kamera.

– Olin shokissa. Toimin vaistonvarassa.

Ensimmäisessä naisen ottamassa kuvassa oli kaksi naista, veren ja jätteiden peitossa. Se on levinnyt ympäri maailmaa ja noussut symboliksi tiistain iskuille.

Kardava on jälkikäteen järkyttynyt siitä, ettei kyennyt auttamaan ympärillään olleita ihmisiä. Hän kertoo huutaneensa paikalle lääkäriä, mutta sellaista ei löytynyt.

– Kaikki olivat veren peitossa. He olivat menettäneet jalkoja, kaikki heistä. Tuijotin omia jalkojani ja pidin kättäni niiden päällä, koska halusin tuntea ne.

Kardava nappasi uudelleen kameransa ja nappasi kuvan naisesta keltaisessa paidassa.

– Mitä journalistin pitäisi tuollaisessa tilanteessa tehdä? Auttaa? Pyytää lääkäriä paikalle? Vai ottaa kuva? Tajusin, että kuva oli sillä nimenomaisella hetkellä tärkeämpi, jotta voisi näyttää maailmalle, mitä on tapahtunut, nainen sanoo.

Niinpä hän jatkoi kuvien ottamista ja huusi samalla apua, kunnes armeijan sotilaat saapuivat paikalle ja pyysivät kaikkia, jotka kykenivät, juoksemaan niin lujaa kuin pystyivät.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Kyllähän kuvata saa lähes missä tahansa, mutta mutta…Kuvan julkaisu onkin sitten ihan eri juttu..hmmm.
    Onkohan oikeasti kysytty lupaa kuvattavilta julkaisuun:(

  • Nimetön

    ”Oliko lupa julkaisuun ?”

    Ei kai julkisella paikalla otettuun kuvaan lupaa tarvita?

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Kirjoita kommenttisi tähän. Voit ottaa kantaa, mutta muista hyvät tavat. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on esimoderoitu, eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Pääaiheet