Poliisi varoittaa suomalaisia naisia "USA:n armeijan sotilaista" – "Lukuisia tapauksia"

Poliisille tulee jatkuvasti rikosilmoituksia nettihuijauksen uhreilta.

Colorbox
Poliisi varoittaa suomalaisia naisia

Kuvituskuva. Poliisi varoittaa suomalaisia naisia nettihuijauksista.

Anu Leena KoskinenAamulehti

Poliisi varoittaa suomalaisia nettihuijareista. Perinteisten sähköpostitse lähetettyjen niin sanottujen nigerialaiskirjeiden lisäksi huijarit ovat alkaneet käyttää uusia keinoja.

Poliisin mukaan nykyään tyypillistä on, että uhria lähestytään auervaaramaisesti väärennetyllä profiililla Facebookin tai deittipalvelujen kautta.

Poliisin tietoon on esimerkiksi viimeisen vuoden aikana tullut lukuisia tapauksia, joissa uhrina on ollut keski-iän ylittänyt nainen. Tekijänä on ollut henkilö, joka on esiintynyt Afganistanissa palvelevana Yhdysvaltain armeijan sotilaana.

Tekijä on poliisin mukaan saattanut lähettää uskottavia, mutta väärennettyjä asiakirjoja tai valokuvia uhrin harhauttamiseksi. Uusi nettituttu on lähettänyt naiselle mukavia viestejä ja luvannut tulla tapaamaan Suomeen. Tätä varten hän on alkanut pyytää rahaa viisumiin tai toisessa maassa jumissa olevan huomattavan suuren omaisuuden siirtämiseen.

Uhrin lähetettyä rahaa ulkomaiselle pankkitilille on tekijälle sattunut jokin odottamaton este tai vastoinkäyminen, jonka takia hän tarvitsee vielä lisää rahaa.

Poliisille ilmi tulleissa tapauksissa uhri on saattanut lähettää rahaa jopa kymmenien tuhansien eurojen edestä ennen kuin on tajunnut tulleensa huijatuksi. Usein uhri kokee häpeää ja jättää tästä syystä rikosilmoituksen tekemättä.

- Huijauksen kohteeksi joutuminen on kuitenkin inhimillistä, eikä tarvitse olla erityisen hyväuskoinen tai hölmö joutuakseen uhriksi. Huijari on oman alansa ammattilainen. Tekaistujen nettiprofiilien takana on yleensä kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus ja tekijät ovat taitavia ja uskottavia ja osaavat tarjota uhrille juuri sitä, mitä tältä puuttuu ja imarrella oikealla tavalla, Länsi-Uusimaan poliisilaitos kertoo torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Poliisi muistuttaa, että tuntemattomalle henkilölle tai henkilölle, jonka henkilöllisyydestä ei ole varma, ei koskaan tule lähettää pieniä tai suuria summia rahaa. Tuntemattomalle ei saa lähettää kopiota passista tai muistakaan henkilökohtaisista tiedoistaan.


Kommentit (17)

  • Nimetön

    Olen näitä saanut kymmeniä. Yhtä katsoin sen verran, että amerikkalaisen sotilaan profiililla esiintyi. Asemapaikkana Damaskos. Kaikki pyynnöt olen surutta hylännyt ja roskapostiksi merkinnyt. Nauramatta en sitä pyyntöä poistanut, jossa miehen nimenä oli Pihla Amanda Ilona.

  • Nimetön

    Tulihan niitä kaveripyyntöjä minullekin kymmenkunta kappaletta. Toinen toistaan fiksumman näköistä kaveria ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa. Kyllä minua nauratti, että tämmöselle vanhalle
    mummulle hienot herrat kaveripyyntöjä lähettävät ! Arvasinhan heti, että jokin juju siellä takana on, joten vaan nopeasti poistin ne. Ei tullut mieleenikään, että olisin jatkanut juttua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet