”Itsemurha on etuilua jonossa” – Näin vaikeasti sairas Jussi Aurén kirjoittaa eutanasiasta

Kolumni: Kirjoittaja Jussi Aurén on kirjallisuuskriitikko. Hän kuvaa olevansa vakavasti sairas mutta pyrkivänsä silti elämään mahdollisimman kevytmielisesti. Aurén luki hengityshalvauspostilas Risto Leppäsestä, joka kertoo harkitsevansa matkaa Hollantiin saadakseen eutanasian. Eduskunta keskustelee tänään eutanasia-aloitteesta.

Hanna Leppänen
”Itsemurha on etuilua jonossa” – Näin vaikeasti sairas Jussi Aurén kirjoittaa eutanasiasta

Kirjallisuuskriitikko Jussi Aurén kirjoittaa muun muassa Alma Median lehtiin.

Jussi Aurén

Ihanteet kertovat ajastaan jotain olennaista. Kristinusko. Valistus. Työväenaate. Siinä muutamia jotka aikanaan loivat toivoa paremmasta huomisesta. Mekin olemme luoneet oman ihanteemme. Huomisen joka ehkä ei ole oleellisesti parempi mutta ainakin kliininen ja puhdas. Haluamme hyvän kuoleman kun huomasimme ettei hyvää elämää ollutkaan mahdollista saada. Valkotakkinen lääkäri jakamassa kuolemaa hyväntahtoinen hymy kasvoillaan on tuon huomisen täydellinen kuva.

Kimmokkeen näihin ajatuksiin sain Aamulehdessä (24.2.2017) julkaistusta artikkelista, jossa hengityshalvauspotilas Risto Leppänen kertoi haluavansa eutanasiaa, koska terveydenhuoltojärjestelmämme oli tehnyt hänen elämästään tarpeettoman vaikeaa.

Lue: Risto Leppänen sukelsi jäälohkareeseen ja halvaantui – Nyt hän harkitsee eutanasiaa

Juttu tuli liian liki, ja osasin samaistua sen kuvaamiin tunteisiin. Olen nähnyt ja kokenut tuon kaiken niin monta kertaa. Silti en voi hyväksyä ajatuskyhäelmää, jossa avustetulla itsemurhalla pyritään korjaamaan terveydenhuoltoomme pesiytynyttä piittaamattomuuden ilmapiiriä. Sillä sehän tuossa artikkelissa oli olennaista. Sairaus itsessään ei ollut miestä lannistanut. Välinpitämättömyys sen oli tehnyt.

”Ajatus sopii tähän aikaan täydellisesti”

Toki ajatus lääkäristä painamassa tappavan ruiskun mäntää kuvaa tätä aikaa täydellisesti. Lääkärithän ovat nykyään ylipappeja, joilta me haemme elämänohjeita kuin uskovat jumalan sanasta. Lääkäreissä on myös se kaunis piirre, että vaikka emme heihin turvaisikaan, he kertovat silti auliisti, miten meidän kuuluu elämämme elää. Loogista siis olisi että he myös päättäisivät miten ja milloin meidän on hyvä kuolla.

Eutanasian puolustajat toki maalaavat kovin toisenlaisia kuvia kuin minä. Heille kyse on valinnanvapaudesta, omasta tahdosta. He uskovat että tarkoilla säännöillä eutanasiaa voidaan tarjoilla yhtä turvallisesti kuin kauramaitolattea lauttasaarelaisessa runomatineassa.

Minun on kuitenkin oltava tässä kohtaa kyyninen. Olen nähnyt liian paljon ollakseni mitään muuta. Ihmisarvo kun on nykyään kovin kevyttä kamaa kun vastapuolelle asettuu kustannustehokkuus ja muita senkaltaisia sanahirviöitä.

”Avaamme oven, jota on myöhemmin vaikea sulkea”

Minä yksinkertaisesti uskon että jos me nyt hyväksymme eutanasian, avaamme oven jota on myöhemmin vaikea enää sulkea. Ajan myötä avustetetusta itsemurhasta tulee hoitomuoto muiden joukossa, ja se millä oli kaunis lähtökohta, muuttuu vähitellen hyytäväksi painajaiseksi. Niin vain maailma tapaa kauniit ajatukset uuteen uskoon muokata.

Olen muuttanut mielipiteitäni elämäni aikana monta kertaa ja varaan sen oikeuden itselleni tässäkin asiassa. Ehkä jonakin päivänä oivallan että ainaisen maailmaa vastaan kampeamisen sijasta kannattaakin ottaa ikiunen tarjoava piikki. Siihen asti kuitenkin uskon ystäväni, aforistikko Lassi Kämärin lauseeseen: Itsemurha on etuilua jonossa.


Lue myös nämä


Kommentit (49)

 • Juudas

  ”Köyhiä,sairaita ja vanhuksia ei hoideta. Heistä on vaivaa ja se maksaa. Lanseerataan siis eutanasia ja jätetään saattohoitolaki korjaamatta.”
  Eiköhän yllä olevalla ja eutanasialla ole sama lopputulos.Sillä erotuksella ,että eutanasia lopettaa kärsimykset nopeammin.

 • Nimetön

  ”…ihmiset haluavat päästä hengestään ja hyppäävät sillalta koska ovat ”turhia” tai ”epäonnistuneita”?

  Ei liity mitenkään ehdotettuun eutanasialainsäädäntöön.

  Kysehän ei ole siitä, että eutanasialla ”autettaisiin” elämässään epäonnistuneita liikaa itseltään vaativia ihmisiä. Siihen on psykiatria.

  ”…ihmistä ei enää arvosteta ihmisyyden tähden, vaan vain ja ainoastaan sen tähden mitä hän voi aikaan saada?”

  Ei liity mitenkään ehdotettuun eutanasialainsäädäntöön. Ei siinä puhutaan mitään ”tuottavana kansalaisena” olemisesta.

  ”…seuraa velvollisuuden tunne piikin ottamiseen ”hyödyttömyyden” ja ”taakkana olemisen” tähden?

  Ei liity mitenkään ehdotettuun eutanasialainsäädäntöön. Ennen myönteistä päätöstähän käytäisiin läpi potilaan motivaatiotekijät.

  ”Missä vaiheessa kuoleman toivomuksesta on hävinnyt hätähuudon- merkitys?”

  Ei liity mitenkään ehdotettuun eutanasialainsäädäntöön. Eikä se mihinkään ole hävinnyt. Jotkut vaan toivovat, että siihen myös vastattaisiin jollakin hyödyllisellä tavalla, eikä vaan ”jaxuhaleilla”.

  ”Minne hävisi itsemurhan kauheus?”

  Ei liity mitenkään ehdotettuun eutanasialainsäädäntöön. Itsemurha on kauheaa. Varsinkin epäonnistuessaan. Eutanasialla suljetaan pois tuo riski.

  ”Miksi emme tee parastamme niiden auttamiseksi jotka voivat pahoin vaan toteamme, että ihan oikeassa olette ja tyrkkäämme ruiskun mäntää?”

  Mitäpäs jos se juuri onkin sitä auttamista?

  ”Kylmä ja sydämetön on tämän yhteiskunnan tulevaisuus.”

  Ja varsinkin nykyisyys, kun kielletään ihmiseltä mahdollisuus kärsimyksen lopettamiseen. Usein vielä itsekkäistä syistä, kun se ei sovi OMAAN uskomusmaailmaan.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet