Viini ja vahvat oluet ruokakauppoihin? ? Tätä mieltä ovat Pirkanmaan kansanedustajat

Pääosa Pirkanmaan kansanedustajista sallisi väljennyksiä vahvojen oluiden ja viinien myyntiin ruokakaupassa. Keskustasta ja kokoomuksesta löytyvät vastarannan kiisket. Alatalo ja Kiuru pitäisivät ne edelleen Alkossa. Tanus samoilla linjoilla. Anita Simola Helsinki Viinit ja vahvat oluet ruokakauppaan. Kyllä, jos kysytään pirkanmaalaisilta. - Voisimme aloittaa maltilla. Ruokakaupoissa myytävän alkoholin vahvuusrajan voisi nostaa 8,5 prosenttiin, kun se nyt on 4,7 prosenttia. Näin vapautettaisiin vahvat oluet, siiderit ja lonkerot myyntiin, sanoo kansanedustaja Tiina Elovaara (ps). Elovaara kannattaa viinienkin tuomista ruokakauppaan, mutta seuraukset pitäisi arvioida ensin. - Viinien tulo voisi tarkoittaa kuoliniskua Alkolle, mikä johtaisi hallitsemattomaan alkoholipolitiikkaan. Moni suomalainen on Alkon kannalla, eli vahvoja viinoja ei haluta kauppaan. Viinit voidaan tuoda kauppaan vain, jos Alko ei siitä kärsi. Elovaara sallisi alkoholin myynnin vähittäiskaupassa kello 7-23 välillä. Samaa mieltä on kansanedustaja Sami Savio (ps). - Vahvat oluet ruokakauppaan. Viinien tuomista voidaan harkita myöhemmin. Myynnin vapauttaminen on syytä toteuttaa asteittain. Takavuosina uudistusten jälkeen jouduttiin tekemään täyskäännös kulutuksen nopean kasvun johdosta. Ei yömyyntiä turvallisuussyistä Vihreiden Olli-Poika Parviainen sanoo, että etenkin vahvat oluet pitäisi sallia ruokakauppaan. - Alkoholihaitat ovat Suomessa vakavia. Niitä kannattaa rajoittaa tehokkain, mutta tarkoin valikoiduin keinoin. Tarvitsemme valvontaa ikärajoihin, verotuksen tarkastelua ja terveydenhuollon palveluja. Kauppojen myynnin kieltäminen prosenttirajojen tai valmistustavan mukaan ei sen sijaan ole järkevää. Myyntiaikoja voisi hänen mukaansa pidentää muutamalla tunnilla. - Yömyyntiä ruokakaupoista en kannata turvallisuussyistä. Yömyynnin rajoitusten jatkaminen voi myös tukea juomisen suuntautumista ravintoloihin, mikä olisi mielestäni hyvä suunta. Saunakaljat ehtii hakea Kaikki eivät lämpene väljennyksille. Keskustan Mikko Alatalo sanoo, että säännösten väljentäminen on kaunis ajatus, mutta se ei ole tarpeen. - Alkon myymälöitä voidaan lisätä ruokakauppojen yhteyteen. Monissa maissa, missä viinit ovat ruokakaupoissa, merkkivalikoima on paljon kapeampi kuin Alkossa. Olisi tärkeämpää, että suomalaiset nauttisivat alkoholia ravintoloissa sen sijaan, että he joisivat kotonaan. Ravintoloissa juominen voi olla valvottua. - Ravintolajuomien arvonlisäveroa pitäisi laskea, jotta Viron viina ei valloita markkinoita kokonaan. Jatkoaikoja olisi annettava ravintoloille vain silloin, jos ne tilaavat elävää musiikkia. Alatalo ei rukkaisi myyntiaikoja. - Iltayhdeksään mennessä pitää saunakaljat ehtiä hakea. Pienpanimoiden myyntiä ja niiden vahvojen oluiden myyntiä helpottaisin, koska niitä ei osteta päihtymiseen, vaan nautiskeluun. Kello 21 riittää siinäkin. Alatalon tiukkaa linjaa puoltaa kokoomuksen Pauli Kiuru. - Juomien saatavuuden helpotukset ovat johtaneet Suomessa kulutuksen kasvuun. Se taas on yhteydessä yhteiskunnalle koituviin kuluihin. Normien loivennuksella on hintalappu, joka pitäisi ottaa huomioon. Taustatukea Kiuru saa Sari Tanukselta (kd). - Vahvojen oluiden, siiderien ja lonkeroiden myynnin pitää pysyä Alkossa. Myyntiaikojakaan ei saa rukata. He, jotka haluavat juomia käyttää ja pystyvät tekemään sen ilman omaa tai lähipiirin ongelmakäyttöä, voivat hankkia juomat entiseen tapaan Alkosta. Heillä pitäisi olla solidaarisuutta ongelma- ja riskikäyttäjiä kohtaan niin paljon, ettei riskejä ongelmien kasvamiseen enää lisättäisi, Tanus huomauttaa. Suomessa on 100 000 lapsiperhettä, jossa on ongelmia alkoholin käytössä. - Valtava määrä lapsista kärsii. Kaiken kaikkiaan Suomessa 500 000 henkilöllä on alkoholin riskikäyttöä. Poliisin, pelastuslaitoksen ja myös sosiaali- ja terveydenhuollon resursseista ja ajasta iso osa kuluu alkoholin liikakäytön aiheuttamien ongelmien hoitoon, Tanus pohtii. Keskustan Arto Pirttilahti puolestaan hyväksyy vahvat oluet, siiderit ja viinit ruokakauppaan. - Ruuan ja viinien valinta pitää tehdä samanaikaisesti. Erityisesti tulisi vapauttaa kotimaisten pienpanimotuotteiden ja tilaviinien myynti. Nykyisiin myyntiaikoihin hän ei ei koskisi. Lisätiedot tarpeen Sdp:n Jukka Gustafsson antaa varovaista tukea sille, että vahvemmat juomat tulevat ruokakauppaan. - Nyt kun on siirrytty 7/24 yhteiskuntaan, niin olen tullut epävarmaksi. Alkoholin myyntiä on vähintäänkin rajattava ilta-ja yöaikaan, jopa kiellettävä. Nyt tarvitaan asiantuntijatietoa lisää. Ilmari Nurminen (sd) korostaa, että alkoholipolitiikan tehtävät muutokset ovat tehokkaimpia silloin, kun linjaukset nauttivat mahdollisimman suurta kansalaisten hyväksyntää. - Sosiaali- ja terveysnäkökulmasta katsoen on tärkeää hakea tasapainoa alkoholihaittojen vähentämisen ja elinkeinon toimivuuden välillä. Alkon monopoli on perusteltu, mutta Alkon myyntiajat voisi yhtenäistää ruokakaupan kanssa. Myös ravintoloiden myyntiaikoja voidaan vapauttaa. Sanna Marin (sd) sanoo kallistuvansa sallivamman politiikan puolelle, mutta korostaa, ettei hänellä ole vahvaa kantaa. - Alkojen aukioloa voisi pidentää 21 asti. Muille muutoksille en näe suurta tarvetta. Juomat mukaan ravintolasta Kokoomuksen Harri Jaskari liputtaa vahvasti väljemmän alkoholipolitiikan puolesta. Vahvat oluet ja viinit pitää saada ruokakauppaan. Myös juomien suoramyynti ravintoloista pitää tehdä lailliseksi. - Suomessa pitäisi siirtyä alkoholiin liittyvästä tabusta eurooppalaiseen ruoka- ja alkoholikulttuuriin. Myyntiajat voisivat laajentua ravintoloiden suoramyynnin kautta. Arto Satonen (kok) myötäilee. - Suomessa on aika siirtyä käytäntöön, jossa olutta ja viiniä saa ruokakaupoista. Anna Kontula (vas) peukuttaa sille, että viinit ja vahvat oluet tulevat ruokakauppoihin, mutta myyntiaikoihin hän ei kajoaisi. - Alkoholi aiheuttaa maassamme paljon tragedioita. Kokonaiskulutusta nostaviin uudistuksiin ei ole syytä ryhtyä. Myyntiaikojen pidentäminen helpottaa saatavuutta ja sen tiedetään vaikuttavan kokonaiskulutukseen. Oletan, että uusien juomien tuominen kauppoihin vaikuttaa enemmän valikoimaan, ei niinkään saatavuuteen. Martti Mölsä (ps) vapauttaisi myyntiä. - Sillä on merkitystä maaseudun kuntien tulevaisuuteen. Kauppareissut suuntautuvat nyt suuriin marketteihin, joiden kyljessä on Alko. Kun vahvempia juomia saa ruokakaupoista, niin tällöin ei suosittaisi vain yhtä suurta markettia. Näin päästäisiin eroon yhdenlaisesta monopolista. Mölsä huomauttaa, että uudistuksella olisi suuri vaikutus valtion tuloihin, kun viinaralli vähenisi Viroon. Keskustan Pertti Hakanen edustaa linjaa, jossa vahvat oluet siidereineen ja lonkeroineen voisi tuoda ruokakauppaan, mutta viinit jäisivät Alkoon. Miksi näin? - Nykyisen vahvuusrajan nosto helpottaisi panimotuotteiden pääsyä kaupan hyllylle. Useat oluet on tarkoitettu pantaviksi viiden prosentin vahvuisiksi. Viinit jättäisin Alkolle, sillä sen monopoliaseman säilyttäminen on tärkeää alkoholin haittojen kontrolloimiseksi. Korjaus 20.2.2016 klo 9.11: Kansanedustaja Sari Tanus kannattaa vahvojen oluiden pitämistä Alkon valikoimassa, mutta toisin kuin jutussa aiemmin luki, hän ei kannata kaikkien oluiden myynnin siirtämistä alkoon.


← Arkistoon

Tämä juttu on vanhan sivustomme juttu. Se saattaa olla puutteellinen sisällöltään. Pahoittelemme. Tutustu uusimpiin juttuihimme etusivulla

Pääaiheet