Viimeksi kohistiin Tom of Finland -postimerkeistä, nyt keskiössä karjalanpiirakat

Raili Roth Aamulehti Perjantaina julkaistava karjalanpiirakoiden kuvalla varustettu postimerkki on herättänyt kiivaan keskustelun jo ennakkoon. Edellinen kohu postimerkeistä nousi keväällä 2014, kun posti julkaisi Tom of Finland -merkit. - Keskustelu on vielä aika rauhallista, kun muistaa kansainvälisen kohun vuosi sitten. Jotkut lähettivät silloin kirjeitä arabimaihin ihan provokaatiomielessä Tom of Finland-merkillä, Tampereen Filateliaseuran Juha Valtonen sanoo. Valtosen valistunut arvaus on, että perjantaina julkaistava merkki vetää ensipäivän tilaisuuteen Vapriikkiin väkeä tavallista enemmän. Moni saattaa ostaa kiinnostavia postimerkkejä sijoitusmielessä. Tom of Finland -merkkejä jonotti Vapriikissa parisataa ihmistä, kertoo Postimuseon viestintäpäällikkö Helena Pärssinen. Tom of Finland -merkkien arvo ei silti ole vielä Valtosen mukaan noussut. Merkkejä on vielä paljon, koska moni hankki niitä heti ensipäivänä. Leimatuista kuorista on pulaa. Uusin merkkikohu nousi, kun Postimuseo julkaisi merkin kuvan Facebook-sivuillaan. Monen mielestä merkin pitäisi esitellä käsinleivottuja piirakoita, eikä teollisia kuten nyt. Ihmiset lähettivät Postimuseon sivulle kuvia omista, käsintehdyistä piirakoistaan. - Hyvä, että postimerkit kiinnostavat ihmisiä! En tosin olisi uskonut, että tällaisesta aiheesta nousee keskustelua, Postimuseon Helena Pärssinen sanoo. Ruoka on toisaalta niin suuressa osassa suomalaisten nykyelämässä, että Pärssinen ymmärtää intohimon perinteisen leivonnaisen puolesta. Ja onhan karjalanpiirakka saanut EU:lta nimisuojankin. Juha Valtosen mielestä Suomessa on vallalla pidempi valittamisen perinne. Postin kuva-aiheita on kritisoitu koko 2000-luvun ajan. - Suuri osa keräilijöistä on vanhempia ihmisiä ja he ajattelevat merkkejä yhä seteliin verrattavina, valtiollisina aiheina. Kun postin taiteilijat taas hakevat nuorekkaampaa imagoa, sanomista tulee.


← Arkistoon

Tämä juttu on vanhan sivustomme juttu. Se saattaa olla puutteellinen sisällöltään. Pahoittelemme. Tutustu uusimpiin juttuihimme etusivulla

Pääaiheet