Mehuglögissä maistuu yhtä aikaa kesä ja joulu - Kolme reseptiä

Glögi on Suomessa melko uusi tuttavuus. 1920-luvulla sen nauttiminen levisi länsinaapuristamme ensin parempiin piireihin. Vasta 1960-luvulla glögiä alettiin juoda yleisemmin. Neilikka, kaneli ja kardemumma, virittävät pikkujoulutunnelmiin. Moni haluaa joukkoon appelsiinin tai pomeranssin kuorta. Terävyyttä kaipaavat lisäävät glögiin vodkaa, calvadosia, konjakkia tai jotakin likööriä. Jos perheessä nautitaan usein glögiä tai joulunalusvieraita on tulossa enemmän, kannattaa keittää maustetiiviste valmiiksi. Jos on tarkoitus tarjota terästettyä juomaa, voi mausteet uuttaa myös maustamattomaan viinaan. Muutamassa päivässä uute on valmista siivilöitäväksi. Glögiä valmistettaessa käytetään kokonaisia mausteita, sillä jauhetut samentavat juoman. Alkoholia sisältävät glögijuomat eivät saa kiehahtaa. Lapsille ja muille halukkaille varataan aina alkoholitonta glögiä. Usein se maistuu koko joukollekin, sillä vaikkapa vadelma-viinimarjamehuun valmistetussa glögissä maistuu sekä kesä että joulu. Tarjoa mantelit ja rusinat erikseen, sillä kaikki eivät halua niitä juomaansa samentamaan. Punaviiniglögi 1 plo punaviiniä 3 dl vettä 1 dl sokeria 5 neilikkaa 1 kanelitanko 1 tl kardemumman siemeniä pari suikaletta appelsiinin kuorta (hunajaa) Lisäksi: kuorittuja manteleita rusinoita Keitä sokeriliemi. Lisää mausteet ja anna kiehua muutama minuutti. Nosta liedeltä ja anna maustua pari tuntia. Siivilöi liemi. Lisää kattilaan punaviini ja lämmitä varovasti kiehumispisteeseen, mutta älä anna kiehua. Jos pidät makeammasta juomasta, lisää joukkoon hunajaa. Mehuglögi 3 dl punaista viinimarjamehua tai vadelmaviinimarjamehua 8 dl vettä (hunajaa) 5 neilikkaa 1 kanelitanko 1 tl kardemummansiemeniä pala pomeranssin kuorta manteleita ja rusinoita Sekoita mehu kattilassa, lisää mausteet ja anna kiehua hetki. Nosta kattila liedeltä ja anna glögin maustua pari tuntia. Siivilöi mausteet ja kuumenna glögi uudelleen. Lisää hunajaa, jos tahdot. Voit säästää mausteet seuraavaan glöginkeittokertaan, sillä niissä riittää vielä ytyä. Vaalea glögi 5 dl kuivaa valkoviiniä 5 dl omenamehua 1 dl calvadosia 5 mausteneilikkaa 2 kanelitankoa 1 appelsiinin mehu ja kuori 2 rkl hunajaa 2 rkl fariinisokeria Mittaa ainekset kattilaan calvadosia lukuunottamatta. Kuumenna, mutta älä anna kiehua. Nosta kattila levyltä ja anna maustua tunti. Siivilöi mausteet pois ja lämmitä glögi uudelleen ennen tarjoilua. Lisää calvados. Glögin maustetiiviste 1 l vettä 2 palaa inkivääriä 2 kanelitankoa 30 kokonaista neilikkaa 2 rkl kardemumman siemeniä Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen tunti. Jäähdytä ja siivilöi liemi, kaada pulloihin ja säilytä jääkaapissa. Käytä mehu- tai punaviinipohjaisten glögien maustamiseen.


← Arkistoon

Tämä juttu on vanhan sivustomme juttu. Se saattaa olla puutteellinen sisällöltään. Pahoittelemme. Tutustu uusimpiin juttuihimme etusivulla

Pääaiheet