*

Taistelu Näsilinnasta oli verenvuodatus - katso videot | Aamulehti

Taistelu Näsilinnasta oli verenvuodatus - katso videot

Vilja Pursiainen
TaisteluNsilinnasta01

Kuva Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuvan kuvauksista.

Kulttuuri | 28.5.2011 | 14:27 | Päivitetty 15:061

On hyinen kevätyö huhtikuun kolmantena vuonna 1918. Jääkäriluutnantti Erik Gunnar Melin on johdattanut valkoisen komppaniansa läpi punaisen Tampereen. Melinin nuorista maalaispojista koostuva komppania on puoliksi taisteluhurmoksen vallassa, puoliksi paniikissa. Aamutunteina Melinin komppania on päässyt Kuninkaankadun loppupäähän ja joukon edessä kohoaa sen määränpää, Näsilinna.

Melinin komppania hyökkää linnoitukseen säälimättömästi. Komppania teloittaa ensitöikseen 27 punaista.

Näsilinnan valloittaminen ei kuitenkaan merkitse taistelun loppua, vaan entistä kovemman yhteenoton alkua. Punaiset alkavat tulittaa linnoitusta tykillä Kuninkaankadulta. Osa Melinin miehistä on haavoittunut pahoin, eikä linnoituksessa ole vettä.

Punaiset onnistuvat lopulta valtaamaan Näsilinnan, mutta valkoiset hyökkäävät rakennukseen uudelleen 4. huhtikuuta. Lopulta punaiset ja valkoiset haavoittuneet makaavat sekaisin Näsilinnan huoneissa. Haavoittuneet valkoiset yrittävät selittää uudelleen rakennuksen valloittaneille omille joukoilleen olevansa valkoisia, mutta paikalle tullut valkoinen luutnantti ei ymmärrä ruotsia puhuvaa haavoittunutta.

Katso Mikko Närhin videot Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuvan kuvauksista.

Melinin komppanian valloittaessa Näsilinnan vietiin 27 punaista talon kosken puoleiseen päätyyn ja heidät teloitettiin.


.

Punaiset tuovat tykin Kuninkaankadulle ja ampuvat Näsilinnaa, joka vaurioituu pahasti. Melinin komppania suunnittelee pakenemista.


.
Melinin komppania on joutunut lähtemään Näsilinnasta. Punaisten ja valkoisten haavoittuneet ovat kaikki yhdessä huoneessa


.

Melinin komppania menetti Näsilinna punaisille. Valkoiset valloittivat rakennuksen uudelleen 4.4.1918.


.

Valkoiset ryntäävät uudelleen Näsilinnaan. Huoneissa makaa riveissä punaisia ja valkoisia haavoittuneita. Valkoisten luutnantti luulee omia joukkojaan punaisiksi ja vaatii heitä seinää vasten. Meliniläiset vakuuttavat ruotsiksi olevansa valkoisia, mutta luutnantti ei ymmärrä heitä.


.