*

Puheenaihe: Tasavero on valtava riski | Aamulehti

Puheenaihe: Tasavero on valtava riski

Colourbox
wwwkolikko
Kotimaa | 28.12.2010 | 10:36 | Päivitetty 07:0633

Harva kansalainen rakastaa veroja, mutta tunneskaalassa on selviä aste-eroja. Monen mielestä tuloja tasaava progressiivinen verojärjestelmä on sentään oikeudenmukainen kovan oikeistolaiseksi miellettyyn tasaveroon verrattuna.

Hallitukset ovat 1990-luvulta asti lieventäneet progressiota työn verotusta keventämällä, vaikka kansan enemmistö vastustaa ajatusta tasaverosta. Myös Hetemäen verotyöryhmän esitysten toteuttaminen siirtäisi maan taas askeleen kohti tasaverotusta ja tuloerojen kasvua.

Työryhmän kritisoijat näyttävät suuntaavan tulivoimansa juuri tuloerokysymykseen. Onko oikein, että verotuksen painopistettä siirretään kulutusveroihin, jotka ovat luonteeltaan tasaveroja?

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen mielestä on. Hän puolustaa työn verotuksen keventämistä sillä, että se kasvattaa kansantalouden kakkua. Tästä kakusta lohkeaa sitten jatkossa enemmän euroja valtiolle esimerkiksi kulutusverojen kautta, Hetemäki perustelee.

Kasvaako kakku?

Tasaverojärjestelmän kannattajat ovat Hetemäen linjoilla. Ajatuksena on, että verotus tasaprosentilla houkuttelee ihmisiä tekemään enemmän töitä ja kansantalous kasvaa vauhdikkaammin.

Tutkijoilla ei kuitenkaan ole varmaa vastausta siihen, miten tasaverotus vaikuttaisi talouskasvuun. Tampereen yliopiston kansantaloustieteen professori Jukka Pirttilä arvioi, ettei esimerkiksi verotuksen siirtäminen työstä kulutukseen juuri nopeuttaisi talouskasvua.

– Progression keventäminen parantaisi todennäköisesti vähän talouskasvua ja työllisyyttä. Hetemäen komitea kuitenkin yliarvioi vaikutuksia, hän sanoo.

Vaikutus riippuu mallista

Tasaverolle on tyypillistä, että se vaikuttaa herkästi tuloeroihin. Nyrkkisäännön mukaan useimmissa malleissa suurituloisten verotus kevenee ja muiden kiristyy.

Vaikutus riippuu paljolti järjestelmän yksityiskohdista.

Vain harva suomalainen hyväksyisi puhtaan tasaveron, jossa veroaste on sama köyhillä ja rikkailla. Tämä iskisi ankarasti pienituloisiin. Yleensä tasaverolla tarkoitetaankin mallia, johon kuuluu perusvähennykseksi kutsuttu pienituloisia suosiva verovapaa osuus.

Perusvähennyksen vuoksi useimmat tasaveromallit ovat itse asiassa progressiivisia – ainakin lievästi. Ihan samalla tavalla toimii suomalainen kunnallisvero, jossa on tasaprosentti, mutta pohjalla perusvähennys ja nykyään myös melko tuntuva ansiotulovähennys.

Tuloerot kasvaisivat

Mitä pienemmästä perusvähennyksestä puhutaan, sitä ankarammin tasaverotus kohtelee pienituloisia. Keskituloistenkin verotus voi kiristyä, jos suurituloisten verotus kevenee ja valtion kassaan pitäisi silti kerätä sama määrä veroeuroja.

Suomen oloissa tuloerot revähtäisivät uusiin sfääreihin, jos tasavero toteutettaisiin pelkkiä ansiotuloja koskien ja pääomatulot jätettäisiin matalamman veroprosentin piiriin.

Verokertymä on yleensä pienentynyt tasaveron käyttöön ottaneissa maissa, kun veropohjan laajentaminen ei ole riittänyt kompensoimaan verovähennysten kasvua.

Tasaveron kannattaja löisi siis vetoa sen puolesta, että talouskasvu tuo valtion kassaan verokertymässä menetettävät eurot.

Tässä on isot riskit varsinkin Suomen kaltaisessa maassa, jossa on laaja verovaroin pyöritettävä julkinen sektori.

Ei sovi Suomen oloihin

Tasavero on yleistynyt lähinnä entisen itäblokin maissa Neuvostoliiton romahdettua. Taustalla on kaksi pääsyytä.

Tasaverojärjestelmä on yksinkertainen, joten se on helppo toteuttaa kehitysmaissakin. Entisille sosialistimaille kyse on myös ideologisesta valinnasta, jolla halutaan tehdä perusteellinen pesäero menneisyyteen. Kumpikaan perusteluista ei sovi pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon.

Jukka Pirttilän mukaan keskituloinen palkansaaja ei juuri muuta työhön käyttämäänsä aikaa veroasteen heilahtelun perusteella. Suomen kansantalouden kannalta keskeisempää olisikin purkaa kannustinloukkuja, eli houkutella tulonsiirtojen varassa eläviä ottamaan vastaan pienipalkkaistakin työtä.

Oikea keino tähän ei ole tasavero ja tuntuva verovapaa perustulo. Olisi luontevampaa ottaa nykyistä suurempi osa tuloista veroprogression piiriin ja lieventää progressiota asteikon alapäästä. Kun pääomatulot otettaisiin samaan järjestelmään, saataisiin myös kansan suurituloisimmat oikeasti mukaan verotalkoisiin.

Puheenaihe

Ota kantaa

Mitä veroa maksat mieluiten?Pitäisikö Suomessa pohtia vakavasti tasaveroon menoa?

 

Kommentoidut