*

Suomalaispsykologi kuulee syyrialaisten tarinat, joita ei kerrota muille | Aamulehti

Suomalaispsykologi kuulee syyrialaisten tarinat, joita ei kerrota muille

Ulkomaat | 9.2.2014 | 08:43 | Päivitetty 08:441

STT, MARIA ROSVALL

Aseistautunut joukko hyökkää perheen kotiin. Lapset näkevät, kuinka heidän isänsä tapetaan ja äiti raiskataan. Sen jälkeen lapset siepataan ja heitä kidutetaan.

Tällaisia tarinoita kuulevat syyrialaispakolaisia hoitavat terapeutit viikoittain. Yksi heistä on suomalainen psykologi Ferdinand Garoff, joka työskentelee syyrialaisten ja irakilaisten pakolaisten parissa Jordaniassa.

Pakolaiset oireilevat monin tavoin.

– Monet kärsivät nukkumisongelmista, masennuksesta, toivottomuudesta ja aggressioista. Lisäksi heillä on paljon tyypillisiä posttraumaattisia oireita: ihmiset säpsähtelevät ja ovat herkkiä yllättäville ärsykkeille, Garoff luettelee.

– Esimerkiksi Zaatarin pakolaisleirillä monet pelkäävät lentokoneita. Tilannetta pahentaa se, että lähellä on Jordanian ilmavoimien kenttä.

Noin 100 000 asukkaan leiri sijaitsee vain 10 kilometrin päässä Syyrian rajasta. Öisin tulituksen ääni kantautuu leirille asti.

– Monet kokevat takautumia tapahtumista, joita ovat nähneet. Ne nousevat esiin painajaisissa, joiden takia monet pelkäävät nukkua. Lisäksi lapsilla ja nuorilla esiintyy yökastelua.

Ensimmäinen, jolle voi puhua

Syyrialaispakolaisten mielenterveysongelmia ei ole tilastoitu, mutta niitä arvioidaan olevan paljon.

– Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että konfliktitilanteiden seurauksena noin 15–20 prosenttia ihmisistä kärsii jonkinlaisista mielenterveysongelmista. Esimerkiksi Jordaniassa on liki 600 000 syyrialaista, eli se tarkoittaisi kymmeniätuhansia ihmisiä. Ja jos yhdellä perheessä on mielenterveysongelmia, se vaikuttaa muihinkin, Garoff selvittää.

Myös väkivallan pelko voi traumatisoida: terapeutit ovat tavanneet ihmisiä, jotka eivät ole uskaltautuneet ulos kodistaan Syyriassa yli vuoteen.

Monille terapeutti on ensimmäinen, jolle he kertovat kokemuksistaan.

– He ei halua olla taakka perheenjäsenilleen tai pelkäävät, ettei heitä ymmärretä. Täällä mielenterveysongelmiin liittyy vahva stigma.

Muistot aiheuttavat fyysistä kipua

Garoff työskentelee amerikkalaisen Centre for Victims of Torture -järjestön projektissa, jossa psykologien lisäksi pakolaisia hoitavat fysioterapeutit.

Lähes jokainen trauman kokenut reagoi siihen myös fyysisesti, Garoff muistuttaa. Muistot jäävät mielen lisäksi kehoon: kun muisto palaa mieleen, keho reagoi siihen samoin kuin alkuperäiseen tilanteeseen, joka trauman aiheutti.

– Stressitila aiheuttaa esimerkiksi erilaisia lihasjännityksiä ja asentovääristymiä, joista voi seurata kroonista kipua. Monet kärsivät päänsäryistä ja selkäkivuista.

Projekti antaa keskusteluterapiaa, eikä lääkkeitä käytetä. Garoffin mukaan tulokset ovat olleet rohkaisevia.

– Asiakkaat ovat olleet hyvin tyytyväisiä ja kertoneet, että oireet ovat vähentyneet. Ihmisissä voi nähdä lyhyessäkin ajassa suuria muutoksia.

Garoff toivoo, että ihmiset saisivat enemmän mielenterveyspalveluita humanitaarisissa katastrofeissa. Hän kertoo kidutetusta irakilaismiehestä, joka ei ensin pystynyt puhumaan sanaakaan kokemastaan joutumatta suunnattoman ahdistuksen valtaan.

– Rauhoittelimme häntä ja opetimme hänelle itsensä rauhoittamisen keinoja. Terapian jälkeen hän sieti taas lastensa ääniä räjähtelemättä ja onnistui löytämään itselleen mielekästä päivittäistä tekemistä. Hän on ollut siitä hyvin kiitollinen.