*

Tämän Putous-Antsku sai aikaan: Carbonara-ainesten myynnissä "selkeä piikki" | Aamulehti
Colourbox - MTV
www-carbonara-Antsku2

Jussi Vatasen esittämä Antsku on saanut suomalaiset kiinnostumaan pasta carbonarasta.

Tämän Putous-Antsku sai aikaan: Carbonara-ainesten myynnissä "selkeä piikki"

Kotimaa | 26.2.2014 | 17:03 | Päivitetty 17:049

Trendi: Sketsihahmon suosikkiruoan pasta carbonaran raaka-aineiden suosio on kasvanut

Juhana Nyman

Aamulehti
Imatralta kotoisin oleva Antsku ohjaa kulutustottumuksia Tampereella saakka. Putous-ohjelman suosittu sketsihahmo mainitsee salaiseksi paheekseen pasta carbonaran, mikä on kasvattanut ruokalajissa käytettävien raaka-aineiden myyntiä. Sokos Herkussa Tampereella suosio näkyy etenkin carbonarassa käytetyn pekoninkaltaisen ilmakuivatun pancettan ja pecorino- ja parmesan-juustojen kohdalla aukkoina hyllyssä.

- Voi sanoa, että myynnissä on selkeä piikki, pasta alla carbonara -ohje on tehnyt tehtävänsä. Kyllä siellä näkyy, että nyt on tällainen tuoteperhe hyvässä huudossa, myyntipäällikkö Timo Pitkäranta Tampereen Sokokselta kertoo.

Tiistaina Sokoksen hyllystä löytyi sekä pancettaa että pecorinoa.

- Meidän logistiikka on näissä nopea. Kassajärjestelmä seuraa myytyä tavaraa ja sieltä lähtee automaattisesti tieto. Tämäkin on varmasti huomioitu tilausrungossa.

Imatra villinä

Imatralla meno on ollut hurjempaa. Antskun kantapaikaksi profiloituneen paikallisen Rosso-ravintolan pasta carbonara -annos on kuusinkertaistanut suosionsa sitten tammikuun ja Putoksen alun.

- Carbonara on aivan omassa luokassaan tällä hetkellä. Helmikuun aikana olemme myyneet noin 600 annosta ja vauhti on kiihtynyt Putouksen alusta lähtien. Näinä päivinä pöytäseurueet, joille ei mene yhtään annosta carbonaraa, ovat harvassa, matkailu- ja ravintolapalveluiden toimialajohtaja Pertti Timonen Etelä-Karjalan osuuskaupasta kertoo.

Tampereen Koskipuiston Rossosta kerrotaan, ettei suosio ole ponnahtanut Antskun takia, vaan on pysynyt tasaisen korkeana. Annos on nostettu Tampereellakin erilliselle listalle.

Some seurannassa

Pitkäranta ja Timonen kertovat sosiaalisen median trendien vaikuttavan nykyään merkittävästi ihmisten kulutustottumuksiin. Myös suositut TV-ohjelmat näkyvät myynnissä. Kauppa seuraa sosiaalista mediaa osatakseen valmistautua yllättävien tuotteiden menekkiin.

- Sen huomaa, jos on joku oikein vaikea raaka-aine, sitä etsitään sitten kissojen ja koirien kanssa. Kaikki, mitä sosiaalisessa mediassa hehkutetaan, vaikuttaa ja sieltä kysyntä räjähdysmäisesti kasvaa. On inhottavaa, jos tavarat loppuu hyllystä, Pitkäranta sanoo.

Kaikkeen ei pystytä valmistautumaan. Pitkäranta kertoo, että television aamuohjelmien kokkiosioissa joka kesä esiteltävien juustolla täytettyjen ja pekoniin käärittyjen herkkusienten edessä kauppiaat ovat voimattomia.

- Siinä pitäisi olla kristallipallo, mistä näkee etukäteen, milloin ohje tulee. Siinä saa nostaa kädet pystyyn. Se on aina varma, että kello 12 mennessä pekoni on hyllystä loppu.

Reseptit

Pasta carbonara

Pyysimme pasta carbonara -ohjeet tamperelaisravintoloilta C:ltä ja Piemontelta sekä Pirkanmaan Martoilta.

Pasta carbonara C

300 grammaa palvikylkeä

Paahdettua valkosipulia

120 grammaa waldemar juustoa

7 munankeltuaista

Oliiviöljyä

Mustapippuria

300grammaa Martellin linguine pastaa

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä ohjeen mukaan. Kuutioi ja paista palvikylki hyvin. Mukaan saa tulla hiven karsinogeenia, mutta varo polttamasta, lisää paahdettu valkosipuli ja sekoita pannulla kyljen kanssa.

Erottele munankeltuaiset ja raasta Waldemar-juusto joukkoon, sekoita tahnaksi. Nostele pasta paistin pannulle lihojen joukkoon ja lisää hiven keitinvettä mukaan.

Kiehauta vesi pannulla nosta liedeltä sivuun ja lisää muna-juustoseos ja sekoita tasaiseksi. Tarvittaessa lisää lientä jotta saat kermaisen koostumuksen. Munaa ei kuitenkaan saa kiehauttaa sillä se kypsyessään se kokkeloituu. Varo myös keitinveden suolaisuutta sitä lisätessä, ettei ruoasta tule liian suolaista. Rouhi pinnalle tuoretta mustapippuria suoraan myllystä.

Ilkka Isotalo, keittiömestari Ravintola C

Piemonten carbonara

Pekonia

Sipulia

Valkosipulia

Kermaaa

Munankeltuainen

Suolaa, pippuria.

Määrät maun mukaan, haluaako kermaisemman, vai enemmän pekonia.

Freesaa pekonit ja lisää joukkoon sipuli ja valkosipuli. Lisää vähän valkoviiniä, anna alkoholin haihtua. Lisää kermaa. Lisää seoksen joukkoon omavalintainen pastat. Anna pastan lämmetä. Sijoita annos lautaselle ja lisää päälle munan keltuainen, sekoita kevyesti. Annoksen voi mokata ylikeittämällä pastan.

Alexis Tokas, keittiömestari Vinoteca Piemonte

Marttojen carbonara

500 gramma spagettia

450–500 grammaa rasvaista savukylkeä tai pekonia

3 sipulia

3 huoneenlämpöistä munaa

Oliiviöljyä

Mustapippurirouhetta, kuivattua tai tuoretta basilikaa

Parmesan-raastetta

Pilko savukylki ja sipulit. Kuullotetaan sipulisilppua öljytilkassa. Lisää savukylki, paista kunnes liha on kauniin ruskeaa. Mausta pippurilla ja basilikalla. Kaada spagetti liha-sipuliseoksen joukkoon. Lisää oliiviöljyä, kananmunat ja parmesaniraaste. Sekoita nostellen.

Pirkanmaan Martat

Kommentti

Miten sinä carbonarasi valmistat?

Ruuanlaitossa voi jokainen onnistua. Toisaalta jokaisesta ruokalajista löytyy se "ainoa oikea" resepti.

Yksi sanoo, että oikeaan pasta carbonaraan käytetään kananmunat kokonaisina, toinen vannoo keltuaisten nimeen.

Pekoni on monen mielestä vain italialaiseen keittiöön tunkeutunutta amerikkalaista hapatusta. Oikea aines on italialainen suolaliha guanciale.

Aitouden ongelma on, että Italiassa jokainen keittiössä hääräävä isoäiti tekee pastasta oman versionsa – ja niistä jokainen on se aito asia.

Kielipoliittisestikin voi kinastella. Onko se pasta carbonara, vai pitäisikö käyttää suomenkielistä versiota miilunpolttajan pasta? Meillä se on ollut vuosikausia pelkkä pekonispagetti.

Arto Fröjd

Kommentit (9)

Näytä: 10 20 30 40 50 kommenttia yhdellä sivulla, vanhimmat uusimmat ensin

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Kirjoita kommenttisi tähän. Voit ottaa kantaa, mutta muista hyvät tavat. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on esimoderoitu eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Kommentti

www.autotalli.com www.etuovi.com www.mikko.fi www.vuokraovi.com www.monster.fi
Tämän alueen uusin tarjonta: