*

Partisaanit tappoivat Väinö-pojan silmien edessä lähes koko perheen – Näin hän kertoo iskusta | Aamulehti

Partisaanit tappoivat Väinö-pojan silmien edessä lähes koko perheen – Näin hän kertoo iskusta

Teijo Määttänen
partisaanien uhri Väinö Kinnunen

Väinö Kinnunen lapsuudenkodin pihalla, jonne on pystytetty muistomerkki partisaani-iskun paikalle. Savusaunaa, jonne Kinnusen vanhemmat, sisarukset ja sukulaiset tapettiin ei ole ollut aikoihin.

Kotimaa | 22.9.2013 | 12:24 | Päivitetty 12:2696

Suomussalmelainen 81-vuotias Väinö Kinnunen oli vain 11-vuotias poikanen, kun venäläiset partisaanit teurastivat hänen isänsä, äitinsä, sisaruksia ja sukulaisia. Väinöön eivät luodit osuneet.

Kainuun Sanomissa julkaistiin 11. toukokuuta 2011 Väinö Kinnusen tarina. Kinnunen palaa lapsuutensa kokemukseen Aamulehden Sunnuntain artikkelissa, jossa käsitellään vanhenemista ja vanhuutta. Kinnunen on päässyt yli lapsuutensa kokemuksesta ja sen tuomasta vihasta. Hän haluaa kuitenkin kertoa tarinansa eteenpäin, koska tulevien polvien on hyvä tietää sodan kauheuksista. Jutun kirjoitti Nina Leinonen ja kuvasi Teijo Määttänen.

– Missään kodissa ei saisi tällaista vahinkoa tapahtua. Kaikki pyyhkäistään pois kerralla, suomussalmelainen Väinö Kinnunen sanoo.

Partisaanit tappoivat miehen vanhemmat ja sisaruksia sekä useita muita läheisiä. Malahvian kylälle Suomussalmella suunnatuissa partisaani-iskuissa tapettiin yli 30 kyläläistä kesä-heinäkuun vaihteessa vuonna 1943.

Kinnusen kodin lisäksi partisaanit tekivät iskuja kolmeen muuhun kylän taloon.

– Siinä olivat Hyry, Tuppuri, Viianki ja Malahvia.

Ensimmäiset siviiliuhrit saivat surmansa 26.6.1943 ja toiset 4.7.1943.

Kinnunen haluaa kertoa tapahtumista, jotta totuus pysyisi ihmisten mielissä.

– Haluan, että tällainen ei ikinä enää toistu.

Hän on usein oppaana matkailijaryhmille, joita sota-ajan tapahtumat Suomussalmella kiinnostavat.

Näin Väinö kertoo videolla:

Isku

Vaikka moni vaikenee edelleen sodan aikaisista tapahtumista, Kinnunen haluaa kertoa:

”Se oli vesisaepäivä. Oli tarkoitus ruveta perunaa multaamaan. Edellispäivänä sanoin Toivolle (veli), että lähetään mehtään karkuun. Toivo sanoi, että 17 miestä oli nähnyt ja niillä jokaisella on konepistooli.

Olimme herra nähköön kaikki saunassa, kun ne tulivat ovesta sisään. Tyhjensivät ensin leivät säkkiin. Sitten tuli upseerin näköinen mies ja käski särkeä kaikki. Heittivät jauhot ja astiat lattialle. Kymmenisen minuuttia sotkivat.

Partisaanit lähtivät ulos. Upseeri laittoi oven kiinni ja alkoi ampumaan.

Ihan kaikki ampui. Kävi sen verran mielessä, että tämä on viimeinen päivä.

Juoksin lattian poikki siskon suojaksi. Hirveästi tykkäsin siskosta. Työnsin sen penkin alle, kun alkoi kuulia tulla.

Ihmettelin, että näin monta askelta otin eikä osunut. Täytyi olla Jumalan varjelus.

Se varmasti loppui sen aseen lipas ja mies lähti juosta kolkuttamaan pois. Makasimme hiljaa saunan lattialla. Malahvian Maija (serkku) kysyi, että jäikö ketään muita henkiin kuin minä.

Sanoin Maijalle, että ole hiljaa. Minä ainakin olen (hengissä). Meidän lisäksi henkiin jäivät Irja (serkku) ja Aino (sisko). Muut saunassa kuolivat. Se haju oli kamala. Kymmenen kuoli siinä iskussa.”

Selviytyjät

”Seuraavana aamuna tuli suomalaisia sotilaita. Kysyivät olenko käynyt saunassa. Sanoin, että sieltä minä tulen.

Miehet sanoivat, että voi poika, sitä sinun ei olisi pitänyt kokea.

Yksi naapuritaloista selvisi iskusta. Veivät leivät ja sanoivat talon Iita-emännälle, että olkaa tyytyväisiä, kun viemme vain leivät. Muualla on tapettu.

Katri-sisko oli käymässä toisessa naapuritalossa. Ikkunan läpi ampuivat talon isännän ja kranaatteja nakkasivat perään samaan aikaan, kun tappoivat meillä saunassa. Talon isäntä Kalle kuoli, muut talossa olleet haavoittuivat.

Minä haavoituin lievästi. Sain kaapin sälöjä poskeen ja luultavasti rikki menneestä keittopadasta siruja jalkaan.

Kuuden tunnin päästä löysimme Einon (veli). Hän oli iskun aikana hakemassa viikatteita. Rupesimme kokoamaan niitä sepille vietäväksi. Einoa ammuttiin siellä särkällä. Hän haavoittui mahaan. Hänellä oli onneksi paksu takki päällä ja kaatui mahalleen eikä vuotanut kuiviin. Viltillä kannoimme Einon pois särkältä.

Eino ei vielä tänä päivänäkään halua puhua näistä asioista.”

Viha ja anteeksianto

”Arvaa mikä viha jäi sitä ukkoa kohtaan. Tuntui, että revin sen, jos saan käsiksi.

Se viha kesti kymmeniä vuosia. Kyllähän me tiedämme, kuka se upseeri oli. Se oli Stalinin tappajaporukkaa. Olivat tulleet luomaan pelkoa siviileihin.

Enää en häntä repisi. Varmasti pystyisin kohtaamaan sen ihmisen. Kysyisin, että muistatko sen pojan, joka juoksi karkuun.

Minä sain niin toimeliaan ja hyvän vaimon, että pääsin asioista yli. Myös toinen vaimo auttoi unohtamaan. Se on hienoa, kun ihminen rakastuu.”


Vaietut partisaani-iskut

Neuvostopartisaanit hyökkäsivät rajakyliin jatkosodan aikana vuosina 1941-1944.

Kaikkiaan 181 siviiliä kuoli yhteensä 45:ssä iskussa.

Iskuja tehtiin Kuhmoon, Suomussalmelle, Kuusamoon, Lieksaan, Liperiin, Sallaan, Savukoskelle ja Sodankylään.

Partisaanit hyökkäsivät ajoneuvoja ja ajoneuvosaattueita vastaan sekä veivät suomalaisia vankeina rajan taakse.

Suomessa keskusrikospoliisi ryhtyi 1999 tutkimaan partisaani-iskuja murhina ja sotarikoksina. Tutkinta päättyi 2003, kun Venäjä ei antanut lupaa arkistojensa tutkimiseen.

Tutkija Veikko Erkkilän mukaan tutkimusta haittaa venäläisten suhtautuminen toiseen maailmansotaan. Se on heille Suuri isänmaallinen sota ja partisaanit olivat sankareita, joten heidän tekemiään väkivaltaisuuksia ei haluta myöntää.

Partisaanien iskuja vääristeltiin Neuvostoliitossa. Esimerkiksi Malahvian verilöyly on arkistoitu iskuna varuskuntaan, jossa tapettiin 93 sotilasta. Todellisuudessa 33 siviiliä kuoli. Isku Savukosken Seitajärven kylään kirjattiin saksalaisten upseerien lepokodin tuhoamisena. Iskussa tapettiin 15 siviiliä.

Teijo Määttänen
partisaani-iskunUHRIväinöKInnune

Malahvian kylältä Suomussalmen itärajalta partisaanit tappoivat 33 siviiliä. Kun partisaanit iskivät, oli kesäkuu ja Kinnusen perhe aikoi mullata perunat. Väinö Kinnunen astelemassa pellon laitaa.