*

Puheenaihe: Tasa-arvo on vapautta valita | Aamulehti

Puheenaihe: Tasa-arvo on vapautta valita

JUKKA VUOKOLA
audi 8_www

Tampereen yliopiston sukupuolen tutkimuksen professori Päivi Korvajärvi muistutti, että jos lasten hoitovastuu jaettaisiin tasaisemmin, se voisi muuttaa työelämää.

Kotimaa | 6.3.2013 | 07:09 | Päivitetty 07:111

Tasa-arvoinen yhteiskunta tarvitsee paljon isompaa remonttia kuin reippaampia naisia ja koti-isyydestä innostuvia miehiä.

Aamulehden ja Tampereen yrittäjänaiset ry:n keskustelutilaisuudessa tiistai-iltana todettiin, että yksilöiden mahdollisuus tehdä tavallisuudesta poikkeavia ratkaisuja ei riitä rakentamaan yhteiskunnasta tasa-arvoista.

Sen on muututtava, mikä määritellään normaaliksi tavaksi toimia.

– Vaatii mieheltä rohkeutta jäädä hoitamaan lasta, totesi viestinnänsuunnittelija Matti Huhta.

Hän hoiti vuoden lastaan kotona ja kohtasi sinä aikana ennakkoluuloja varsinkin naisilta: isän ei uskottu osaavan esimerkiksi kiinnittää lasta pyöränistuimeen.

Keskustelun vetäjä, Aamulehden toimittaja Sari Sainio kysyi, mikä sai valitsemaan normien vastaisesti. Huhta koki, että oli hänen vuoronsa.

On normaalia, että mies on työelämässä tavoittelemassa yhä paremmin palkattuja tehtäviä. Se käykin heiltä usein naisia helpommin.

– Miehet puhuvat avoimemmin rahasta. Naiset pyytävät ensin anteeksi ja sitten palkankorotusta, kiteytti Insta Group Oy:n henkilöstöjohtaja Marja-Leena Koskinen.

Naiselle on normaalia, että tasaisen urakehityksen sijaan ansioluetteloon jää työnantajien usein vähemmän arvostamia vuosia: äitiyslomia ja hoitovapaita.

Kirjailija Rosa Meriläinen kertoi lisänneensä ansioluetteloonsa mammaosion: äitiys on opettanut esimerkiksi ajankäyttöä, tehokkuutta ja kärsivällisyyttä.

Tampereen yliopiston sukupuolen tutkimuksen professori Päivi Korvajärvi muistutti, että jos lasten hoitovastuu jaettaisiin tasaisemmin, se voisi muuttaa työelämää. Kenties lapsen hoitamisen tuomia taitoja alettaisiin arvostaa ja jatkuvan työssä kiinni olemisen järkevyyttä kyseenalaistaa.

Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa sukupuoli ei pakota, mutta ei myöskään ohjaa tiettyihin valintoihin. Tästä näkökulmasta tasa-arvo-ongelmia ovat yhtä lailla miehille pakollinen armeija kuin se, että nuori nainen häviää rekrytoinnissa miehelle työnantajaa pelottavien vauvakulujen takia.

Panelistit ja parikymmentä yleisön edustajaa vaikuttivat olevan yhtä mieltä siitä, että tasa-arvoa edistetään parhaiten lisäämällä ihmisten mahdollisuuksia valita. Mutta riittääkö se vai tarvitaanko myös pakkoa tai yhteiskunnan tuilla ohjaamista?

– Aina ei ole taloudellisesti mahdollista, että isä jää kotiin. Olisiko se lapsen etu, että 6+6+6-mallissa isän perhevapaita ei pystyisi siirtämään äidille, kysyi Jutta Riitijoki yleisöstä.

Huhdan mielestä yhteiskunnan tekemä suostuttelu voisi kuitenkin tehdä koti-isyydestä tavallista.

Yhteiskunnan luoma pakko voi muuttaa käsityksen normaalista.

– Esimerkiksi lautakuntien sukupuolikiintiöitä arvosteltiin. Ajateltiin, ettei kaikkiin lautakuntiin saada asioista kiinnostuneita naisia tai miehiä. Kiintiöt paljastivat tämän luulon vääräksi, Korvajärvi muistutti.

Katso video Mitkä ovat lasten ja nuorten toiveammatteja?

Kommentoi tai kirjoita aiheesta lehden Jatkot-palstalle: nakokulma@aamulehti.fi