*

Onko hoitajia tarpeeksi? Väärän vauvan luovuttanut sairaala pohtii jo jatkotoimia | Aamulehti

Onko hoitajia tarpeeksi? Väärän vauvan luovuttanut sairaala pohtii jo jatkotoimia

Colourbox
wwwvauva

Kuvituskuva.

Kotimaa | 4.3.2013 | 14:43 | Päivitetty 15:0216

Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä on maanantaina puitu viikonloppuna tapahtunutta vauvojen vaihtumista. Synnytysten ja naistentautien yksikön ylilääkäri Jyrki Jalkanen kertoo Aamulehdelle, että keskustelua on käyty muun muassa siitä, onko henkilöstömäärä oikea.

Jalkasen mukaan määrä yritetään saada sopivammaksi, vaikka aiemmin määrää on pidetty oikeana. Kiirettä ei voi aikatauluttaa, ja vauvojen vaihtumisen aikaan henkilöstöä oli paikalla normaali määrä. Yö oli hyvin kiireinen, mutta ”ei äärimmäisen.”

– Kiire ei selitä virhettä. Koko henkilökunnan tarkkuutta ja huolellisuutta korostetaan näissä asioissa, Jalkanen sanoo.

Ylilääkäri arvioi, että virheen tapahtumiseen on voinut vaikuttaa esimerkiksi vuorokaudenaika. Vauvat vaihtuivat aamuyöllä. Kätilöt hoitivat vauvoja, ja jostain syystä pienokaiset päätyivät eri kehtoihin.

Jyväskylässä on esimerkiksi Helsingin vierihoidosta poiketen sellainen käytäntö, että vauvat viedään kätilöiden toimistoon, kun äiti viedään synnytyssalista lepäämään. Tässä tapauksessa vauvojen äidit toipuivat keisarinleikkauksista.

Päällimmäisenä ajatuksena oli Jalkasen mukaan uskomaton tunne: miten näin voi käydä. Ylilääkäri sanoo, että henkilökunta on ottanut asian riittävällä vakavuudella.

Uusi tapa tunnistaa?

Jalkanen pohtii myös sitä, voisiko olla jokin vieläkin tarkempi tapa vauvan tunnistamisen helpottamiseksi. Tällä hetkellä käytössä ovat tunnistusrannekkeet, ja vauvan tiedot ovat sekä siinä että kehdossa. Aikanaan on käytetty numeroituja kaulaketjuja.

– Jos joku keksii hyvän idean, sitä kuunnellaan, Jalkanen kommentoi.

Vaihtuneen vauvan kanssa kotiin lähtenyt petäjävesiläinen Mari Penttinen kertoo maanantain Iltalehdessä tapauksesta. Hän oli ihmetellyt yön levättyään, kun vaaleahiuksisen vastasyntyneen hiukset olivatkin yön aikana muuttuneet tummiksi ja kasvojen muoto oli pyöristynyt. Iltalehden haastatteleman Penttisen mukaan hän puhui asiasta lääkäreille ja kätilöille, ja nämä sanoivat hiustenvärin ja kasvojen muodon voivan muuttua.

Ylilääkäri ei tiennyt, miksi rannekkeita ei tarkastettu ajoissa. Hän hämmästelee asiaa. Asianosaisten kätilöiden kanssa asia on käyty läpi, eikä rangaistustoimenpiteitä todennäköisesti tule, sillä tilanteessa ei tapahtunut tuottamuksellisuutta.

– Kyseessä ovat kokeneet henkilöt, joiden toiminnassa ei ole aiemmin ollut mitään moitittavaa. Tapahtunut itse on jo ”rangaistus”, Jalkanen sanoo Aamulehdelle.

Jalkanen ei osannut sanoa, minkälaisia Penttisen ja henkilökunnan väliset keskustelut aiheesta ovat olleet.

– Toivotaan, että kaikki toipuvat mahdollisimman vähin vaurioin.

Vaihtuneiden vauvojen toinen perhe haluaa olla omassa rauhassa, ja siksi he eivät ole kommentoineet tapahtunutta julkisuuteen mitenkään.

Iltalehden uutinen aiheesta

Kommentit (16)

Näytä: 10 20 30 40 50 kommenttia yhdellä sivulla, vanhimmat uusimmat ensin

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Kirjoita kommenttisi tähän. Voit ottaa kantaa, mutta muista hyvät tavat. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on esimoderoitu eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Kommentti

 

Kommentoidut